Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Aconitum volubile

Klatrende stormhat

Aconitum volubile (Klatrende stormhat) er i virkeligheden en staude

Aconitum volubile (Klatrende stormhat) er i virkeligheden en staude

Klatrende stormhat er en staude, der bliver 2 meter høj. Det er en ægte slyngplante, da det er selve stænglen, der slynger og snor sig og holder planten fast. Vi har den i en jernsøjle sammen med en vedbend, som kun er stamme forneden og dermed lader stormhatten få plads til at folde sig ud.

Nogle siger, at Klatrende stormhat skal have sol-halvskygge. Andre siger halvskygge-skygge. Hos os stod den først i lidt skygge, hvilket var ok. Nu har vi flyttet den (hvorfor skal man altid lave om?) til et sted, hvor den får sol, og vi håber, at det også er ok.

Jorden er ganske almindelig, men da der ikke kommer ret meget sol ned på jorden, er den kølig og fugtig. Den skulle kunne klare sur jord, men om den ligefrem kan vokse i surbund, har vi ikke prøvet. Efter sigende kan den ikke lide for megen fugt om fødderne i vinterperioden.

Den blomstrer flot blå i september-november. Blomsterne er et par cm store.

Planten er giftig og kan give eksem ved berøring. Vi har nu heller aldrig brug for berøring - den slynger sig selv op og holder fast, så den ikke skal bindes, og den bliver på ingen måde så kraftig, så den skal beskæres.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have, som man kan besøge efter aftale. Haven er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk