Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Anemone japonica 'Pamina'

Høstanemone

Anemone japonica 'Pamina' (Høstanemone)

Anemone japonica 'Pamina' (Høstanemone)

Høstanemone 'Pamina' er en af vores absolutte superplanter, dvs. en plante, der 'kan det hele' uden at kræve andet end beundring af os.
Bør plantes om foråret, så den kan nå at etablere sig inden frosten.

Vækst
Pamina er en sund og robust staude med 40 cm høje blade og 70 - 80 cm høje tynde stængler, der yndefuldt løfter de smukke pink blomster.
Den kan blive ganske bred og brede sig en del via rødderne, men hvis den står sammen med andre lige så livskraftige planter, kan den sagtens holdes i ave. Den breder sig relativt langsomt, altså ikke med lange, uregerlige rodskud.

Blomst
De pink blomster er halvfyldte med flotte gule støvdragere. Diameteren er omkring 7 cm.
Blomstringen er lang: Fra sidst i juli og helt til oktober. Pamina forlænger således sommeren på et tidspunkt, hvor mange fejlagtigt tror, at tiden er inde til afblomstring af haverne.
Blomsterne er i øvrigt fremragende til holdbare buketter, hvis man husker at tage knopper med. Den enkelte blomst holder ikke så længe, men knopperne springer fint ud, selv om de står i vase.

Voksested
Alle høstanemoner vil gerne have almindelig, god havejord med let skygge / halvskygge, men den klarer også sagtens sol. Står den MEGET udsat for frost, kan man vinterdække den det første år.
Når vi har valgt at plante høstanemone i haverummet 'Skoven', er det blandt andet fordi skovbunden med tiden får dejligt, svalt flimmerlys, men indtil trækronerne bliver store nok, er der en del sol, som Pamina jo også tåler. Dvs at vi ikke skal omlægge bedet, når skyggen kommer.

Anvendelse hos os
Høstanemoners blade kommer sent frem, hvilket tillader den skønneste blomstring af forårsløg frem til maj. Vi har både tidlige krokus, narcisser og tulipaner sammen med høsteanemonerne og udnytter derved pladsen to gange - smart i en lille have.
Efter forårsblomstringen dækker Paminas blade de visne løgtoppe, så vi ikke skal kigge mere på dem, og i for- og højsommeren danner bladene tætte, neutrale klynger i den grønne skovbund.
I sensommeren forvandles den grønne skov til en stor, pink 'buket', hvor Pamina er karakterplanten, suppleret af andre pink blomster.

Pasning i vores have
Høstanemoner passer sig selv, skal ikke bindes op og fejler aldrig noget - ikke hos os i hvert fald. De visne kronblade falder selv af, og de afblomstrede frøstande er så smukke og ligner knopper, at planten hele tiden ser frisk ud. Der er dog den tilføjelse, at vi fjerner alle de visne frøstande i ét hug inden vinteren, da de ellers blæser af og bliver til nogle sjuskede vattotter i forårets skovbund. Hvis det er et koldt efterår, springer vi 'hugget' over og lever med det. Totterne gør sådan set ingen skade, og vi har p.t. ikke haft problemer med at de selvsår sig. Faktisk er selvsåede planter til en vis grad velkomne. Det er bedre til at blande sig med hinanden, end vi kan gøre det.
Man kan dele høstanemoner ca. hvert 10 år, for at forynge dem, og ellers blot begrænse 'klumpen', hvis pladsen er sparsom. Vi holder ikke øje med årene, men graver op og deler, når en plante bliver for voldsom. Dét er til at huske.
I februar-marts, når løgplanterne tager fat, fjerner vi visne blade og blomsterstande.

Formering
Planten kan deles i april.
Kan sprede sig med frø, se ovenfor, men det er en mere usikker metode. Vi har stort set ingen problemer med selvsåede planter. Men vi fjerner også tit frøstandende inden de spreder sig.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk