Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

BYHAVEN I EBELTOFT   ⇘   OMTALE AF HAVEN

Artikler og bøger om haven

- andres beskrivelser af haven

Vi holder meget af vores lille have, der udelukkende er lavet for vores egen fornøjelses skyld. Men selvfølgelig bliver vi ekstra glade og stolte, når andre også kan lide den og har lyst til at høre om den, skrive en artikel eller anbefale os til andre, fx med et link fra deres hjemmeside._
I 'Den store bog om små haver' af havejournalist, -forfatter og fotograf Nina Ewald er vores have en af de 13 haver, der portrætteres. Bogen er udgivet i 2019 af forlaget Nice.

300 m2 skrånende byhave
Haven bag huset er ca 10 meter bred og 30 meter lang. Huset ligger på den vestvendte del af grunden, og mod nord deler det gavl med nabohuset. Tæt op ad huset er et flisebelagt, forsænket område 'Smøgen', der er anlagt minimalistisk med rette linjer. Mod syd ligger opbevaringsskuret. Midterområdet 'Teglhaven' rummer bede med bunddække af monokultur iblandet høje, slanke træer, samt...
(Læs resten i bogen)_

Blogger Karen Dalsgaard besøgte haven i 2018 og skrev om sine oplevelser på bloggen Dalsgaard i Skivholme 
» Læs indlægget

Besøg i Byhaven i Ebeltoft

Inde i Ebeltoft, hvor de smalle, brolagte gader kantes af lave, dekorative bindingsværkshuse, bor Lisbeth og Bent, der har Byhaven i Ebeltoft. Sidste år besøgte de os, og i år gengældte vi besøget og fik en rundvisning i deres have, der er noget helt specielt. Den er lille. Meget, meget lille. Men den virker stor. De kreative rumopbygninger betyder, at man kan... Læs resten af indlægget  (åbner Karens blog)_
Artikel af havejournalist Jytte Boch, der også har fotograferet. Bragt i magasinet ISABELLAS nr. 5 i august-september 2016.
» Læs artiklen, 6 sider (Åbner pdf)

ALT I EN BYHAVE
Vil du have mest muligt ud af din have, er der masser af inspiration at hente i Lisbeth Rosdahl og Bent Dalls lille utraditionelle byhave i Ebeltoft. Haven er opdelt i mange haverum, og hver eneste kvadratmeter er udnyttet maksimalt - dog med minimal pasning
Bag et af de smukke bindingsværkshuse i Ebeltofts gamle bydel ligger Lisbeth Rosdahl og Bent Dalls lille byhave, hvor hvert eneste haverum er udnyttet og planlagt i mindste detalje. Når gæster besøger haven...  læs resten af artiklen, 6 sider (Åbner pdf)


_
Artikel i HAVEFOLKET med vores svar på fem spørgsmål. Bragt 8. februar 2015 i forbindelse med en temaserie om 'haver i højden'.
» Læs hele artiklen (Åbner Havefolket.com)

5 HURTIGE: EN BYHAVE MED HØJDE
Havefolket har stillet fem hurtige spørgsmål til Lisbeth og Bent fra Byhaven i Ebeltoft. Kender du ikke til haven i forvejen har du en masse godbidder i vente. Se bare med her.
Lisbeth og Bent bor i et 300 år gammelt hus midt i Ebeltoft by. Haven er kun lidt over 300 m2 og fyldt med flotte designløsninger, der både får den til at syne større og i den grad oplevelsesrig. Nøje planlagt er hvert et haverum, som defineres af velvalgte planter og haveelementer. Vi har stillet det kreative par 5 spørgsmål om havepassionen og om favoritplanterne, blandt andet. Se her hvad de svarede. Læs resten af artiklen (Åbner Havefolket.com)_
Artikel i temanummer om bynatur i bladet 'NATURvejleder' december 2013.
» Læs hele artiklen, 2 sider (Åbner pdf)

10x10 meter skov i byen
Midt i Ebeltoft ligger et 300 år gammelt bindingsværkshus og en lille byhave. Grunden er på 500 m2, hvoraf huset bruger 180 m2. Her bor vi.
Selve haven, der er på ca. 320 m2, er ikke helt almindelig. Her er nemlig ingen græsplæne, fordi vi hellere vil have en mangfoldighed af oplevelser med især planteformer og -farver. Gennem den frodige beplantning fører slyngede stier og små trapper os og vores gæster rundt til havens mange rum og siddepladser. Bagerst i haven ligger haverummet 'Skoven'. 'Skoven' i vores lille byhave er naturligvis ikke en rigtig skov, men et frodigt og vildsomt haverum med en dejlig skovstemning ... læs resten af artiklen, 2 sider (Åbner pdf.)


_
I forbindelse med en artikelserie om haver 'Et kik over hækken' er Lokalavisen Assens nr. 38 september 2013 så venlige at henvise til os.

Gode råd til at indrette din lille have
"Byhaven i Ebeltoft er også et spændende udgangspunkt, hvis du mangler inspiration til din lille have. På hjemmesiden www.byhaveniebeltoft.dk fortæller haveejerne Lisbeth Rosdahl og Bent Dall, hvordan de har indrettet deres 500 kvm. store have og deler gavmildt ud af deres erfaringer."


_
Artikel af havejournalist Marian Haugaard Steffensen, bragt i havemagasinet 'Alt om haven' oktober 2012. Fotograferet af Jakob Lerche.
» Læs hele artiklen, 10 sider ( Åbner pdf - Giv den lidt tid. Artiklen er stor med mange billeder).

Lille have, stor plan
Selv om grunden kun er 500 kvm, og huset tager de 180, kan man godt få en smuk have med flere afdelinger og forskellige stemninger. Med siddepladser, snoede stier og spiselige sager, med bær, buske og brændestakke og med lysthuse, lodrette linjer og lyserød kattehale. Det kræver kun at man har en plan og gør et grundigt forarbejde.
Haven skal kunne klare sig selv i længere perioder uden pasning. Der må ikke være tungt arbejde, dog skal der hele tiden være hyggearbejde. Der skal altid være noget at se på, der skal jævnt hen være noget spiseligt. Der skal være sol og skygge, livlige farveklatter og rolige steder, sirlige områder og mere rustikke. 
Det er ikke så få krav ... læs resten af artiklen, 10 sider (Åbner pdf - Giv den lidt tid. Artiklen er stor med mange billeder).


_
Haveblogger Jørn Møller Jensen besøgte haven i 2012 og skrev om to haver her i Ebeltoft på sin blog Haveliv 
» Læs indlægget

To haver i Ebeltoft
[efter beskrivelsen af den første have, beskrives vores]
Den anden have ligger i Nedergade og kalder sig `Byhaven i Ebeltoft`. Den kan man ikke se fra gaden, man må ind gennem porten og det første man oplever er en hyggelig gårdhave. 
Også denne have ligger i den gamle del af byen. Mod gaden et bindingsværkshus og når man kommer ind i gården opdager man at der er bygget en vinkel på. Grunden er på 500 kvm., hvoraf huset fylder 180 kvm. - altså ikke nogen stor have arealmæssigt, men meget spændende idet den strækker sig opad, ret smal, på et skrånende terræn.
Haven er tegnet og anlagt af dens ejere, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall og de har været bevidste om at udnytte arealet på en meget spændende og anderledes måde... læs resten af indlægget (Åbner bloggen Havetid)


_
Artikel og foto af havejournalist Hanne Gabel Christensen, bragt i ugebladet 'Søndag' nr. 33 i 2012.

» Læs hele artiklen, 3 sider (Åbner pdf)

Byhave i Ebeltoft
Bag et af Ebeltofts 300 år gamle byhuse gemmer sig en lille perle af en have. Lille af størrelse, bare 320 kvadratmeter, når huset er trukket fra, men til gengæld overraskende stor på indtryk og varition.
Den lille have i al sin frodige mangfoldighed er overraskende ung, for ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall, valgte at omlægge den fuldstændig da de i 2005 overtog huset. 
Først tog de fat på gårdspladsen mellem husets tre længer. Lagde nye fliser og byggede en lav mur, som danner en overgang mellem terrænforskellene og samtidigt matcher en mur, der ... læs resten af artiklen, 3 sider (Åbner pdf)


_
Artikel af havearkitekt Frank Kirkegaard Hansen, bragt i Haveselskabets medlemsblad 'Haven' nr.7/8 i 2011.
» Læs hele artiklen, 7 sider (Åbner pdf)

Her kæles for de små detaljer
Lisbeth Rosdahl og Bent Dall har en lille aflang byhave i Ebeltofts gamle bydel. Her har ægteparret formået at skabe et frodigt og varieret sceneri, som overrasker alle, der gæster haven.
"Man må være om sig", faststår Lisbeth. Hun går ofte på jagt rundtomkring i de mange forskellige planteskoler, hun kender, for at lede efter den helt rigtige plante til et bed i haven. En plante, der kan fuldende billedet ved at blomstre med den helt rigtige farve og højde på det helt rigtige tidspunkt.
Men hun kan også falde for en lille, skæv og forsømt busk, der står og mistrives i et glemt hjørne af planteskolen. Faktisk skal de helst være lidt forvoksende og bare forneden. Det giver hende mulighed for ... læs resten af artiklen, 7 sider (Åbner pdf)

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk