Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Asarum europaeum

Hasselurt

Asarum europaeum (Hasselurt) - godt bunddække til dyb skygge

Asarum europaeum (Hasselurt) - godt bunddække til dyb skygge

Der findes flere sorter af hasselurt. Vores, der er den mest almindelige, har fem cm brede, runde, stedsegrønne blade, der er usædvanligt smukke og frodige, hvis den får den rette vokseplads. Den er fuldt hårdfør, men slem barfrost i det sene forår kan svide bladene.

Hasselurt er en udpræget skovbundsplante, der kræver fugtig skygge og som oven i købet trives storartet i mørk skygge. Den breder sig ikke hurtigt, men danner med tiden en meget flot bund.

Den kan gro i både surbund og almindelig jord. Hos os står den bl.a. i kanten af et surbundsbed, så den slører overgangen og derfor får det hele til at se mere naturligt ud.

Blomsterne er undselige og brunlige og sidder skjult under bladdækket, så det er ikke meget, man ser til dem under blomstringen i maj. Blomsterne kan minde lidt om en lille hasselnød, hvilket har medført navnet hasselurt.

Kan formeres ved deling i det tidlige forår. Man bør bruge handsker, når man deler dem, da de efter sigende kan give svie og kløe på huden. Vi har nu aldrig brugt handsker ved almindelig plantning, så man skal ikke lade sig forskrække og undgå denne skønne plante.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk