Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER       HAVEARBEJDE      BESKÆRING AF TRÆER OG BUSKE

Beskæring af buske og træer

- vores tommelfingerregler mhp. form og udtynding

Lad det være sagt med det samme: Vi er ikke verdensmestre i beskæring og benytter os af både internettet og beskæringshåndbøger, når vi er i tvivl.
Da vi samtidigt har mange buske og træer, der skal beskæres med henblik på form og udtynding, har vi valgt en ret pragmatisk tilgang til beskæringen, og lever med, at ribsen m.m. ikke giver det maksimale udbytte.
Af bøger, har vi i de senere år især anvendt "Politikens bog om beskæring" af Maren Korsgaard. Den er udgivet i 2006 i samarbejde mellem Politiken og Det Danske Haveselskab.

Kronen fra en opstammet Prunus Laurocerasus har vi beskåret, så der dannes flimmerskygge under træet.

Kronen fra en opstammet Prunus Laurocerasus har vi beskåret, så der dannes flimmerskygge under træet.

^
Vi kan godt lide flimmerlys, hvilket betyder, at vi beskærer/udtynder trækronerne, så der kommer sollys gennem. Ellers synes vi, det bliver for mørkt, surt og fugtigt. Her er det flimmerskyggen fra en opstammet kirsebærlaurbær.


Tidspunkt for beskæring - 5 tommelfingerregler for buske og træer
Vi støtter os til litteraturen for den enkelte plante, når det gælder beskæringstidspunkt, men vi orker ikke at gøre det til en videnskab og har derfor disse fem tommelfingerregler vedr. træer og buske:
1) Vi klipper aldrig under løvspring.
Det kræver mange kræfter at producere blomster og blade, og det kan derfor være svært for planten også at skulle hele sår i den periode. Det kan derfor gå ud over både vækst og heling. Vi har prøvet at klippe en gruppe veletablerede korneller under løvspring - planterne gik næsten ud og først efter et par år genvandt de deres gamle kampform. Det var virkelig en dum ide.
2) Før løvspring beskærer vi helst frugttræer og -buske.
Hvis vejret er til det, klipper vi også andre træer / buske end dem med frugt, men hvis vejret er uvenligt før løvspring, venter vi til senere.
3) I hele sommertiden foretager vi glad og gerne beskæringer.
Som tommelfingerregel kan alle planter beskæres om sommeren.
'Mindre beskæringer' er smågrene hist og her, der pluselig sidder i vejen eller er uharmoniske. Dem fjerner vi uden skrupler. Det gælder også frugtræer. Ved 'større beskæringer', der efterlader mange eller store sår, slår vi op i bøgerne, hvis vi er i tvivl. Og vi laver en note til os selv, hvis en plante har brug for specielt hensyn. Det har de færreste.
4) Vi forsøger at vælge en tør periode.
Fugtigt vejr øger risikoen for svamp i såret, og større beskæringer foretager vi kun i tørt vejr. Småtterier tager vi løbende, når vi går rundt i haven. Også i regn, hvis det skal være.
5) Stedsegrønne beskærer vi aldrig efter 15. august.
Nyvækst efter denne dato kan ikke nå at hærde inden vinteren.

Lad kraven sidde ved beskæring
Hvis en gren på et træ skal fjernes inde ved stammen, skal den fjernes helt tæt på stammen med et rent og lidt skråt snit, således at 'kraven' på hver enkelt gren bevares. Kraven ses som en ganske lille fortykkelse helt inde ved stammen. Denne krave er specielt 'designet' til hurtigt at lukke såret.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk