Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

BYHAVEN I EBELTOFT      ÅBEN HAVE - Besøg også

Besøg, når du alligevel er i Ebeltoft

- haverelevante steder i nærheden af os

Du kan kombinere besøget i vore have med at se byens og omegnens mange turistseværdigheder og smukke natur. Vi har her medtaget et par haverelevante muligheder i byen.

Stokroser (Alcea rosea) foran bindingsværk i Overgade, Ebeltoft

Stokroser (Alcea rosea) foran bindingsværk i Overgade, Ebeltoft

^
Stokroser (Alcea rosea) foran bindingsværk i Overgade, Ebeltoft


Private åbne haver / havearrangementer. Du kan kontakte den lokale Syddjurs havekreds, der måske kan henvise til andre åbne haver end vores.

Haven bag madstedet Smag er eventyrlig. Der er sommerservering i haven.
Byen har mange restauranter med fine gårdhaver, men for os betyder denne have noget særligt. I hvert fald for Lisbeth.

"Historien er, at jeg engang for næsten 40 år siden, mens jeg boede på Sjælland, blev inviteret af nogle bekendte til at se en have i Jylland. En af dem, der inviterede, havde besøgt en helt særlig have hos en forretningsforbindelse, og han syntes, jeg skulle se haven. Han havde lånt nøglen til haven, så vi kunne komme ind, selv om ejerne ikke var hjemme.
Vi gik ind gennem en sort låge, og stedet viste sig at være magisk. Jeg glemmer det aldrig. Kunne en have se sådan ud? En helt almindelig have! Man gik rundt langs skellet under slyngende efeuranker og trækroner og kiggede ned ad udgravede frodige skrænter til et vandbassin og en siddeplads i bunden. Der var ingen græs, men planter overalt og stier og trapper op og ned i denne eventyrlige frodighed.
Jeg havde aldrig set noget lignende. Aldrig set en have uden flad græsplæne. Og jeg vidste straks, at sådan skulle mine haver fra nu af være. Fyldt med oplevelser, niveauforskelle, planter, stier, siddepladser. Det var et wake-up-call af gigantiske dimensioner.
Jeg har som sagt aldrig glemt oplevelsen, og ofte tænkt tilbage på stedet, fordi jeg gerne ville gense det og vise det til Bent. Jeg kunne ikke huske, hvor haven lå, men regnede med, at det var i Aarhus, og jeg har søgt på haver og åbne haver om og om igen for at finde den. Derfor kan I nok forstå, at jeg var himmelfalden, stum og fik gåsehud, da jeg en helt almindelig sommerdag hjemme i Ebeltoft pludselig dumpede ned i drømmen.
Det skete, da jeg en dag var inde hos en glaspuster i Ebeltoft, og mens jeg kiggede rundt, sagde han, at jeg gerne måtte gå ud i haven, hvor han havde sit værksted. Det gjorde jeg og gennem en åbning til højre for værkstedet stod jeg i mine drømmes drømmehave.
Den lignede ikke helt sig selv, men var alligevel genkendelig og magisk. Faktisk var jeg endnu mere himmelfalden ved gensynet end første gang. Det var så uventet. Tænk, at den lå i Ebeltoft, som jeg i mellemtiden var flytttet til Jeg spænede rundt i haven med sugen i maven for at gense det hele, og bagefter piskede jeg hjem til Bent. "Bent, Bent, nu skal du bare høre ...!"
 

I dag er eventyrhaven restauranthave, og selv om der nu er borde og stole rundt om i haven, er den stadig eventyrlig og har bevaret de mange planter, de små stier op og ned, skrænterne og vandbassinet i bunden.
Hvis vi en dag er rigtig heldige, finder vi dem, der engang anlagde haven, og som beredvilligt lånte nøglen ud til Niels, så Lisbeth kunne komme ind bag den sorte låge. Måske de har nogle billeder fra dengang. Og Lisbeth kunne sige tak. De ved slet ikke, at de har forandret et liv.

Glashaven, der hører til Glasmuseet for Modern International Studioglas. Kjeld Slot, Søren Ryge, Torben Thim og Ghita Nørby er nogle af dem, der har bidraget til haven.
Læs om Glashaven på museets hjemmeside

Farvergårdens have med Æbeltoftæblet ligger i Adelgade 11. Det er en del af Museum Østjylland.
Haven er ikke hovedattraktionen, men for haveinteresserede er det alligevel sjovt, at her vokser et træ med det originale 'Æbeltoft-æble', der for 100 år siden blev anmeldt som selvstændig sort af den gamler farver A.G. Pedersen. Æblet stod formentlig mange steder i byen, men forsvandt i tidens løb. På et tidspunkt opdagede man et træ i Farvergården, der stadig bærer dette æble. At det er den oprindelige sort, er tjekket med hjælp fra Landbohøjskolens pometmester, så den skulle være god nok. Sorten er efterfølgende blevet sikret for eftertiden med podninger og kan købes på Ebelfestivalen. Æbeltoftæblet skulle efter sigende udmærke sig ved at have lang modningstid og kan således holde sig til februar-marts måned.
Mærkværdigvis skriver museet ikke selv et ord om æblet på deres hjemmeside, men herunder er det, vi ved om byen Æpplatoftæ og Æbeltoftæblet. Vi har fundet det på ebeltoftturistforening.dk i 2016.

"Ebeltoft kan helt præcist føre sin historie tilbage til 1301. I det første købstadsprivilegium fra den 21. januar 1301, er byens navn skrevet Æpplatoftæ - altså en toft med æbler. 
Æblerne har altså altid haft en vis rolle og indgik da også i det tidligere Ebeltoft byvåben. I Jyske Lov fra 1241 står skrevet, at abildgården er unddraget fra fællesdriften, og der skal sættes hegn derom, og tyveri af æbler straffes lig indbrud i ejerens hus.
Det originale Æpplatoftæ æbletræ i Farvergården og Podning herfra til 700 års byjubilæet i 2001, blev starten på nye æbleplantager/tofter rundt om i Ebeltoft, der bliver tilplantet ved den årlige Ebelfestival. Den første lund/tofte blev plantet i 2004."

Ebelfestivalen, der har omkring 50.000 besøgende fra ind- og udland. Her kan man finde alskens boder med bl.a. æblekranse, glasæbler og stof med æbler, spise æblekager, æbleskiver, kandiserede æbler og æbleost, drikke æblete, æblesnaps og friskpresset æblejuice, og man kan smage æblesorter og købe æbletræer m.m. Ebelfestivalen har bl.a. fået podet nogle træer med det gamle Æbeltoftæble, således at enkelte træer kan købes i Æblevidenteltet på Festpladsen. Der er også et meget stort program for børn.
Læs mere om Ebelfestivalens aktiviteter på deres hjemmside.
Festivalen har åben i uge 42, hvor vores have måske har mange efterårsfarver!

Smagsprøver på æblesorter på Ebelfestivalen

Smagsprøver på æblesorter på Ebelfestivalen

^
Smagsprøver på æblesorter på Ebelfestivalen


Byens æbletofter/æblelunde, der består af små og store æbletofter rundt om i Ebeltoft og den nære omegn. Æblelundene tilplantes i forbindelse med den årlige Ebelfestival.
Ved hvert enkelt træ i alle æblelunde står en mesingplade med navnet på æblesorten og sponsorens navn. Vi har naturligvis også et træ, der står i æblelunden fra 2007 ved Brændpunktet (brandstationen). Træet gik desværre til i en vinter og blev fornyet i 2011.
Æblelundene indgår i GeoCoaching, hvis man dyrker det.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk