Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Cotoneaster horizontalis

Krybende dværgmispel

Cotoneaster horizontalis (Krybende dværgmispel)

Cotoneaster horizontalis (Krybende dværgmispel)

Cotoneaster horizontalis  burde også hedde 'verticalis', da den ikke kun kan vokse horsontalt/vandret som bunddække, men også lodret/vertikalt som espalierplante. Det er en hurtigvoksende og sund busk, fordringsløs og interesant hele året.

Vækst
Planten bliver ½ meter høj og 2-3 meter bred med stive, horisontalt udbredte grene med let kurvede sidegrene i to flade rækker. Ved espaliering kommer dens fine fiskebensstruktur rigtig til sin ret. Især om vinteren.

Løv
Cotoneaster horizontalis har bittesmå, næsten runde, blanke, grønne blade, der bliver lysende rødorange i efteråret.

Blomster
I maj dækkes buskene af hundredevis af hvide blomster med et pink strejf. Blomsterne er meget honningfyldte og eftertragtede af bier og andre insekter. På varme dage kan man høre en hyggelig summen på lang afstand.

Frugt
I sensommeren bliver Cotoneaster horizontalis helt rød af små skinnende frugter i store mængder (se foto herunder). Bærrene bliver siddene langt ind i vinteren og er et godt forråd for fugle. Via fuglene spredes frøene, der villigt spirer.

Vokseplads
Cotonester horizontalis foretrækker fuld sol eller halvskygge, er fuldt hårdfør og tåler vind. Jorden må gerne være god og til den tørre side, men det er ikke et krav.

Vores anvendelse
Vi anvender Cotoneaster horizontalis til espaliering, og har den som én af vores gennemgående planter i hele haven.
Et par planter vokser op ad en hvid mur på Gårdspladsen, hvor vi kan nyde den i hele vinterhalvåret.
Derudover har vi dækket vores 18 meter riohegn med Cotoneaster. Her danner cotoneasteren en fin grøn væg, der ikke fylder for meget og ikke bliver så bastant som en hæk.
Vi har sat planterne med ½ meters mellemrum, og efter 3 års vanding og kærlig pleje nåede den første plante op til toppen af rionettet, der er 180 cm højt.

Pasning
De første år manglede planterne naturligvis ikke vand, og efter det første år har de fået en smule almindelig gøding en gang om året - som salt på en fedtemad. Det gør vi ikke mere, for Cotoneasteren er nu så fin og tæt, og jorden er god, bl.a. fordi vi er flinke til at lade blade ligge på jorden og kompostere.
I de åbne rionet hjælper vi løbende de nye skud, så de ikke tror, den skal vokse horizontalt.
Efter blomstring og i løbet af sommeren fjerner vi sideskud, der ødelægger buskens lodrette vækst. Og så gør vi ikke mere.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk