Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Epimedium warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königin'

Bispehue

Bunddække med Epimedum warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königing' (Bispehue)

Bunddække med Epimedum warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königing' (Bispehue)

Bispehue 'Orange Queen' er et fantastisk bunddække, som flere burde kende: Smukt, sundt og fordringsløst.
Der findes mange sorter af bispehue, så man kan få forskellige højder og farver efter lyst og behov. Nogle er mere stedsegrønne end andre.

Vækst
'Orange Queen' er i vores have 50 cm høj, hvilket er højere, end man ofte læser sig til. Breder sig langsomt / moderat med udløbere.

Løv
Bispehuers blade er smukke hjerteformede. På 'Orange Queen' sidder de vandret og lukker 100% for lyset til spirende ukrudtsfrø, samtidigt med at det tætte løvtag holder på fugten.
På 'Orange Queen' sidder bladene hele året, men de stedesgrønne blade bliver noget medtagne i løbet af vinteren og bør fjernes om foråret. Det gøres let med en håndklipper/hæksaks. Efter nedklipningen kommer nye saftiggrønne blade med teglfarvede nuancer i udspring. Bladene bliver mørkere grønne hen over sommeren for til sidst at blive lidt rødlige i efteråret.
Bladene er meget velegnede i buketter.

Blomst
'Orange Queen' blomstrer i april/maj med små orange / teglfarvede blomster i løse aks med 7-8 blomster på hver lille tynde stilk. Blomsterne sidder nede mellem bladene, men hvis man forårsklipper tidligt i marts, så kommer de virkelig til deres ret og danner den fineste sarte orange sky over bedet. Se foto nederst på siden.
Snitblomst.

Frugt
Ingen

Voksested
Bispehue kommer fra en skov, og man skal give den et voksested, der ligner. Dvs. at den foretrækker halvskygge, men lever glimrende i skygge. Hos os tåler den rent faktisk også en del sol. Som noget særegent for skovplanter, der vokser i skygge, kan bispehue klare sig i ret tør jord, fra det sandede (ikke sand) over muld til lerjord. På en enkelt engelsk hjemmeside har vi læst, at den også klarer surbund - det har vi ikke prøvet.

Pasning og beskæring
Der er stort set intet arbejde med bispehue.
Vi plejer at klippe 'Orange Queen' ned i det meget tidlige forår, da vi derved får glæde af blomsterne, der ellers sidder ret skjult under bladene. 1-1½ måned efter beskæring er blomstringen slut, og bladene er igen 40 cm høje og fuldstændig tætte.
Hvis bispehue plantes på tør jord, så er det en god ide at vande ordentligt de første par år, indtil planterne har etableret sig.

Formering
Bispehue kan deles i tidligt forår eller tidligt efterår.

Anvendelse i vores have
Vi har 'Orange Queen' som bunddække i den halvdel af Teglhavens store flade bed, der får halvskygge / skygge. Nogle af planterne vokser ud i solen, og det går udmærket.
I bedet har vi forsøgt os med nogle forårsløg, som vi kan nyde, når bladene er klippet væk. Men det fordrer, at man beskærer tidligt. Erantis er duelige, men man skal altså være tidligt ude, da de vågner hurtigt under bispehuens vinterdække og skyder lange stægler op mod lyset. Så snart de er 5-10 cm høje, er det for sent at beskære bispehuen uden at kappe hovederne af erantisserne. Det samme gælder vintergæk og krokus. Vi har også prøvet med tulipaner, men de nåede ikke rigtig at visne ned, før bedet var dækket af bispehueblade igen. Hvis man vil prøve, så vælg Appeldoorn tulipaner frem for andre sorter, for de kommer igen år efter år. Tulipaner, der skal fornys, dur nemlig ikke sammen med et bunddække af bispehue, for det er et hestearbejde at lægge nye løg i bispehuernes sammenfiltrede rodnet. Og man kan heller ikke komme til at lægge dem i de tætte efterårsblade.
Det seneste påfund ser bedre ud, nemlig mini-påskeliljer. Vi har købt dem i potter for ingen penge om foråret, når alle andre er færdige med påsken. På det tidspunkt har bispehuerne ingen blade, kun blomster og så hugger vi hul med en løgspade gennem bispehuerødderne og maser løgene ned. Det begyndte vi på i foråret 2016. Året efter kom de fint igen, men om de en dag holder op, fordi de ikke får samlet kraft nok, er ikke til at vide. De er nemlig ikke visnet ned, når bispehuerne dækker og tager al sollyset. Vi får se.

Epimedum warleyense 'Orange Queen' / 'Orange Königing' (Bispehue) har fine orange blomster i april-maj

Epimedum warleyense 'Orange Queen' / 'Orange Königing' (Bispehue) har fine orange blomster i april-maj

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk