Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVENS DESIGN   ⇘   FARVER   ⇘   FARVECIRKLEN

Farvecirklen

- design med farver

Her er dels lidt tommelfingerregler om, hvordan man bruger farver til at skabe forskellige udtryk og stemninger i haven, og dels nogle eksempler på hvordan vi har brugt farver i vores havedesign. Vil man eksperimentere med farver i andre kombinationer, kan man sagtens det. Smag og behag er jo forskellig. Vi er selv til det sikre og orker ikke at plante om hele tiden.

Det vigtigste er at skelne mellem kolde og varme farver og at vide hvilke farver, der ligger hhv. ved siden af hinanden på farvecirklen og direkte over for hinanden. (På den farvecirkel, vi viser i eksemplerne, er der kun få farver. Reelt er antallet af farver uendeligt.)

Hvis man vil have 'fuld knald' på oplevelserne i haven

Hvis man vil bruge farver til at skabe stærke oplevelser og dynamik, så skal man bruge de varme farver og komplementærfarver. Evt. suppleret med farven sort. Fx kan knaldrød og sort give en overordentlig dramatisk effekt.

Varme farver skaber dynamik

Orange er den varmeste farve af alle farver, og en varm nuance af orange er altså det varmeste, man kan få, og dermed en farve, der skaber spænding og dynamik, og som man skal undgå, hvis man vil skabe ro.

Vi er ikke til de store følelsesudbrud - heller ikke i haven, og vi har i store træk fravalgt spændinger og kontraster i havens farver.

En undtagelse fra vores valg af farver uden spændinger er, at vi har valgt varme farver (rød, orange, teglfarvet) i de mest solfyldte haverum for derved at understrege den overordnede kontrast i haven, nemlig at jo tættere, man er på huset, jo mere solfyldt og varmt er der.

Primærfarver er en velafprøvet sammensætning, der skaber spænding, liv og dynamik

'Primærfarver' er de tre farver, som alle andre farver er dannet af: Gul, magenta (rød) og cyan (blå).
Brugt sammen kan de give en harmonisk form for spænding. For os er den harmoni nu lidt for kulørt og spændingsfyldt til hverdagsbrug, men er man til det, er det en sikker farvesammensætning. Tænk bare på røde valmuer, blå kornblomster og gul okseøje/gult korn. Det oser af sommerlig lykke. Og da det var et tema i nogle af haverne i Chelsea Flowershow 2016, kan man formode, at det bliver den nye trend i årene efter.

Komplementærfarver skaber nogle af de stærkeste kontraster og mest 'rabalder'

Komplementærfarver ligger lige over for hinanden på farvecirklen og skaber de stærkeste kontraster, fx rød-grøn. Og da orange er den varmeste af alle farver vil en varm nuance af orange over for en blå give en meget urolig kontrast.
Vi er som sagt ikke til det med spændinger og kontraster, når det gælder farver - og dog. For om foråret, når vi er godt trætte af vinterens grå nuancer, kan vi ikke få nok af stærke kontraster, og vi har tilplantet foråret med blå-pink,og gul-orange farver. Det skriger til himlen, men det er lige det, vi har brug for på det tidspunkt. Når der er gået en måned, har vi fået nok, og resten af året undgår vi stærke kontraster i farverne.

Hvis man vil have ro og fredfyldt harmoni i haven

Har man brug for ro og harmoni i hele eller dele af haven, får man det bl.a. ved at vælge:

  • kolde farver og kolde nuancer af varrne farver
  • farveharmonier

Begge dele uddyber vi herunder.

Kolde farver

Vil man skabe et roligt bed eller et roligt haverum, er hvid en sikker 'farve'.

Er man ikke til hvid og foretrækker farver, kan man i stedet få ro og harmoni ved at vælge blomster, havehynder, maling m.m. blandt alle de kolde farver på farvercirklen. Dvs. grøn-blå-rosa, som du ser herunder.

Kolde nuancer af varme farver

En lidt mere avanceret mulighed for at skabe ro er at vælge blomster i kolde nuancer af de varme farver. Alle farver kan nemlig være mere eller mindre kolde. 
Fx findes gul, der hører til blandt de varme farver, i både en varm og en kold version. Jo mindre rødt, der er i, jo mere kølig er den. Sart måneskinsgul er derfor en kold farve og dermed en beroligende farve.

Lyseblå/turkis er den koldeste farve i farvcirklen, og en kold nuance af turkis er altså det koldeste, man kan få. Tænk på den lyse turkise farve, man kan se på et isbjerg.
Tilsvarende er orange den varmeste farve af alle farver, og en varm nuance af orange er altså det varmeste, man kan få, og dermed en farve, man absolut skal undgå, hvis man vil skabe ro.

^
En orangerød farve i hhv. to varme nuancer til venstre og to kolde nuancer til højre. De to kolde nuancer skaber mest ro.


Kold gul farve fra Fladkravet kodriver

Kold gul farve fra Fladkravet kodriver

Varm gul farve fra Hulkravet kodriver

Varm gul farve fra Hulkravet kodriver

^
Fladkravet kodriver på foto 1 er en kold gul farve, hvorimod Hulkravet kodriver på foto 2 er en varm gul farve


Farveharmoni med tone-i-tone

Tone-i-tone kaldes også en monochrom farveharmoni, og består af både varme og kolde nuancer af samme farve. I haven kan man derfor skabe harmoni ved at vælge blomster m.m. i forskellige nuancer af samme farve, fx mørkeblå parasol over lyseblå forglemmigej. Jo koldere nuancer, jo roligere.

På billederne herunder ses:

  • farvecirkel med tone-i-tone nuancer af blå
  • foto fra vores Teglhave med tone-i-tone nuancer af orange
  • foto fra vores 'Skov' med blomster i nuancer af rosa-pink. 

 Farveharmoni med Anemone japonica 'Pamina' (Høstanemone) og Lythrum salicaria Blush' (Kattehale).

Farveharmoni med Anemone japonica 'Pamina' (Høstanemone) og Lythrum salicaria Blush' (Kattehale).


En monchrom farveharmoni med nuancer af samme rosa farve (dvs. tone-i-tone) har vi lavet i et bed med Anemone japonica 'Pamina' (Høstanemone) og Lythrum salicaria Blush' (Kattehale).


Farveharmoni med nabofarver

Analoge farveharmonier er farver lige ved siden af hinanden i farvecirklen. Vælges en skala fra de kolde farver fås det roligste indtryk, men en farveskala med varme farver, fx gul og orange vil også skabe ro i haven. 

En analog farveharmoni er fx et bed med blomster i blå, rosa og lilla farver, en sammesætning, der ses igen og igen, og som de fleste mennesker kan lide. Og det er altså ikke uden grund for kølig harmoni giver ro.

Analog farveskala med rosa-blå nabofarver. Lilla-rosa farver fra Allium sphaerocephalon (prydløg), Astrantia major Rubra (Stjerneskærm) og Knautia macedonica (Blåhat). Blå farve kommer fra fra Geranium Jolly Bee.

Analog farveskala med rosa-blå nabofarver. Lilla-rosa farver fra Allium sphaerocephalon (prydløg), Astrantia major Rubra (Stjerneskærm) og Knautia macedonica (Blåhat). Blå farve kommer fra fra Geranium Jolly Bee.

^
Analog farveskala med rosa-blå nabofarver. Lilla-rosa farver fra Allium sphaerocephalon (prydløg), Astrantia major Rubra (Stjerneskærm) og Knautia macedonica (Blåhat). Blå farve kommer fra fra Geranium Jolly Bee.


Hvis man vil gøre afstande kortere eller længere med farver

Kolde og varme farver kan bruges til at skabe dybde. Når man ser på på noget, fx sin have, vil de fleste opleve, at de varme farver - som gul og orange - har en tendens til at virke tættere på, og de kolde farver - som violet og blå - vil virke fjerne (som bjerge i horisonten). Hvide farver i baggrunden laver også afstand.

Det vil sige, at kølige farver bagerst i synsfeltet (baggrunden) vil få afstanden i haven til at virke længere. Og varme farver vil få samme afstand i haven til at virke kortere. Det kan man bruge, hvis man fx har kort afstand til et skel, eller man har et rum, der er for kort i forhold til bredden. Så kan man placere kolde farver længst væk og varme farver tættest på og dermed få afstanden mellem de to farver til at virke længere. Og omvendt kan man bruge varme farver længst væk, hvis man vil gøre en afstand kortere, og fx ændre proportionerne i en lang smal have, der gerne må virke kortere og bredere.

Den største effekt fås med gul i forhold til blå og ved at vælge stærke farver.

I vores have har vi stort set ikke brugt farver til at skabe afstand og dybde. Det skyldes nok, at vi har inddelt haven i ret små haverum i harmoniske former og derfor ikke har brug for at påvirke synssansen og rumopfattelsen i den retning. Men ideen er god nok. Fx varme farver tæt på en bænk, hvor man sidder, og kolde farver længst væk.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk