Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER       HAVEARBEJDE      FORMKLIPNING AF BUKSBOM

Formklipning af buksbom

- vores erfaringer til inspiration og advarsel

Vi kan godt lide tydelige former fra fx buksbomkugler i haven. Derfor er det ærgerligt, at vores erfaring med klipning af buksbom er, at vi ikke er gode til det, og at det er et arbejde, vi i bund og grund gerne vil være foruden. 
Selv om vi altså ikke har de store succeser at prale med, får du alligevel lidt om vores erfaringer - det kan være, du er dygtigere end os.

Der sker nemlig det, når vi klipper, at kuglerne får vissenbrune og -gule farver fra alle snitfladerne på samtlige blade, vi klipper over. Det pynter ikke. Rent faktisk synes vi, at det er det tæt på at være grimt, for kuglerne står på vores gårdsplads, hvor vi ser på dem mange, mange gange dagligt. Året rundt. 
Som en ekstra irritation bliver de halverede blade siddende for tid og evighed, så næste gang vi klipper kuglen tilbage til den ønskede størrelse, kommer de gamle brune bladrande til syne. Måske vi bare er for kræsne. Men det er vi så. Andre ser det formentlig ikke.

Tidspunkt: En sen eftermiddag i maj med gråvejr

Vi har læst, at man skal klippe inden 1. juni. Det gav brune snitflader. Vi har så spurgt en ekspert, der siger, at han klipper i maj og en eller to gange mere i løbet af sæsonen. Sidste gang i september. Det har vi prøvet, og resultatet er klart bedre, men det ser stadig lidt småvissent ud, når man står tæt på, som vi gør. I en større have er det sikkert ikke et problem. Men altså: Første gang i maj og sidste gang i september.

Brune snitflader kan også skyldes klipning i solskin, fordi snitfladerne tørrer ud, men vi sørger for at klippe i gråvejr og ikke i hedebølge og gerne sidst på dagen.

Af hensyn til det med, at snitfladerne ikke må tørre ud, har vi opfundet en beskyttelse, der består i at lægge store våde stykker stof over busken straks efter klipning. Bagefter vandede vi stoffet, så det holdt sig vådt. Det var faktisk ikke dårligt, men der kom stadig lidt brune snitflader.

Noget kunne tyde på, at man fremover vil fraråde enhver klipning i fugtigt vejr, da en frygtet svampesygdom p.t. breder sig ud over landet. Og så er de våde klude måske ikke så godt. Det er ikke let at være haveejer.

Ved at lægge våde klude i lagenstørrelse over de nyklippede buksbomkugler ser det ud til, at vi kan mindske de brune snitflader.

Ved at lægge våde klude i lagenstørrelse over de nyklippede buksbomkugler ser det ud til, at vi kan mindske de brune snitflader.

Redskab: En elektrisk håndklipper

De brune snitflader kunne skyldes, at Lisbeth (det er hende, der klipper) anvender et forkert redskab, og det kan vi naturligvis ikke afvise.

For nogle år siden ringede hun derfor til 'vores ekspert' i formklip. Han anbefalede bl.a. en stor tapetsaks til klipningen. Sådan en købte vi - i dyre domme, for intet er for godt til haven. Men dén saks kan Lisbeths små hænder med slidgigt i tommelfingrene slet ikke magte.

Den lille elektriske håndklipper, som hun ellers elsker, er ikke bedre, for den giver også brune snitflader. Måske den skal slibes, men den var nu heller ikke garant mod brune spidser, da den var ny. 

Vi har også klippet med en hæksaks, og Bent har forsøgt sig med tapetsaksen.

Konklusionen er, at man lige så godt kan bruge en elektrisk håndklipper. Den er meget nem at bruge, og mængden af brune snitflader er det samme.

Oprydning: Svært på fliser

I tilgift til de brune snitflader er det møgbesværligt at feje afklippet op fra dels de granitfliser, vi har nogle steder vedkuglerne, og dels fra fugerne mellem de brosten, der også ligger ved nogle af buksbomkuglerne. på den anden side. Vi har prøvet med at lægge alt muligt under, men der ryger stadig noget udenfor, især, hvis der kommer en brise. Det bedste er en gammel voksdug, som man klipper en slids i, så man kan få den helt ind omkring stammen. Og vi lægger bagsiden opad, så afklippet ikke så let blæser af.

Hvis buskene står mellem planter eller i græs, så har man naturligvis ikke det problem. Det er bare os, der har sat otte buksbomkugler i fliser. Dumt, for vi kan ikke lide små buksbomblade, der flyder på fliserne.

Andre planter til formklip

Man kan bruge mange andre planter til formklip. Taks er en god mulighed, og det var nok det, vi skulle have prøvet, tror vi i dag. Vi valgte buksbom, da vil gerne ville have mormorplanter på gårdspladsen. Andre klipper liguster og nogle klipper stort set alt. Vi har overvejet at udskifte vores buksbomkugler til taks, men for at slippe for klipperiet vil vi nok finde på helt andre ting til at give faste former på Gårdspladsen. Du kan læse nogle af vores overvejelser i 2018 på Lisbeths Haveblog

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk