Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Geranium 'Jolly Bee'

Storkenæb

Geranium 'Jolly Bee' (Storkenæb) også kaldet Rozanne

Geranium 'Jolly Bee' (Storkenæb) også kaldet Rozanne

Blå Geranium 'Jolly Bee' (Storkenæb) sammen med pink-rosa blomster

Blå Geranium 'Jolly Bee' (Storkenæb) sammen med pink-rosa blomster

Geranium 'Jolly Bee' er en af vores yndlingsplanter, fordi den ikke er kræsen og blomstrer fra slutningen af maj til frost.
Geranium 'Jolly Bee' er den samme som Geranium 'Rozanne' - eller også er den ikke. Vandene deler sig, og bølgerne går højt blandt fagfolk og andre nørder. Ifølge det britiske haveselskab Royal Horticultural Society er de ens. Vi har dog også hørt, at Rozanne skulle være mere tørketålende. Vi ka' ikke se forskel.

Vækst
Jolly Bee er en sund og robust staude. Den bliver 40 cm høj og 45 cm bred, står der i bøgerne, men hos os bliver den snildt 60 cm høj og 150 cm bred. Uden gødning. 

Løv
Frisk grønne, delte blade.

Blomst
5-6 cm store blå blomster med hvid midte fra juni til frost. I varmt vejr bliver den mere lilla. En skøn plante til små haver.

Voksested
Jolly Bee vil gerne have almindelig, god havejord med sol / let skygge / halvskygge. Den er hårdfør, men kan ikke lide at stå vådt og i stærk blæst.
Når vi har valgt at Jolly Bee til haverummet 'Skoven', er det blandt andet fordi skovbunden med tiden får dejligt, svalt flimmerlys, men indtil det sker, er der en del sol, som Jolly Bee altså også tåler. Dvs at vi ikke skal omlægge bedet, når skyggen kommer. Til gengæld har det vist sig, at klimaet her i Ebeltoft er mere tørt, end vi er vant til, og at jorden på matriklen er mere tør, end Jolly Bee kan lide, så nu er den flyttet til en anden have, med ordentlige forhold.

Anvendelse
Jolly Bee har vi haft i en skovbund af forårsløg, som Jolly Bee breder sig ud over og dækker, når løgtoppene bliver grimme og visne. Når den bliver rigtig bred, vælder den ene af vores planter smukt ud over kanten i det forhøjede bed, den vokser i.
Fra juni og resten af havesæsonen nyder vi 'Jolly Bee' sammen med rosa / pink blomster i en skøn farveharmoni.

Pasning
Mange storkenæb har godt af at blive klippet tilbage efter den første blomstring i forsommeren, fordi de så kommer med en ny blomstring. Det behøver man ikke med Jolly Bee, der blomstrer ufortrødent til efterår. Den har det dog med at vælte ud til siderne og blive bar i midten, og af den grund kan det være en fordel at beskære den alligevel. Vi beskærer den dog ikke, da vi har plantet den sammen med andre stærke planter, som den bare blander sig mellem. Man kan også give den et opbindingsnet, der samler den i toppen. 
Man behøver ikke ikke klippe de visne blomster af. Det klarer den selv.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk