Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER      HAVEARBEJDE

Havearbejde

- man slipper ikke, men vælger selv

Havearbejde kan være så meget, men ét er sikkert: Hvis man har anskaffet sig en have, slipper man ikke for havearbejde. Det vigtigste er derfor, at man har det rart, mens man arbejder. Egentlig burde havearbejde måske beskrives under haveglæder... Nu står det her!
Er man heldig kan det ligefrem være en fornøjelse, som dengang Lisbeth klippede storkenæb og fik en helt særlig oplevelse, som hun efterfølgende beskrev på havebloggen.

Hvis man skal have det rart, når man laver havearbejde, handler det dels om at designe og tilplante haven, så naturen bliver en medspiller frem for en modspiller, og dels handler det om at vælge den slags havearbejde, der passer til ejerens lyster og muligheder.

Der skal hårdt arbejde til for at gøre drømmehaven til virkelighed - men det lønner sig.

Der skal hårdt arbejde til for at gøre drømmehaven til virkelighed - men det lønner sig.

^
Vi gør os ofte til talsmænd for, at man skal planlægge og udnytte sin have i detaljer. Men det er ikke nok at drømme og planlægge. Der skal hårdt arbejde, sorte negle og knofedt til, for at drømmehaven bliver til noget.


Vi fravalgte at luge, slå græs og klippe hæk

Inden vi gik i gang med vores have, gennemtænkte vi grundigt, hvilken slags havearbejde vi har lyst til. Vi er blandt andet ikke vilde med at luge, slå græs og klippe hæk.
Til gengæld kan vi godt lide at gå rundt og klippe lidt her og der, når vejret og humøret er til det, og da vi samtidigt ønsker os en masse små træer i vores lille have, er det oplagt at noget af det havearbejde, vi gerne vil have, er at opstamme en masse buske til fire-fem meter høje træer.
På baggrund af vores ønsker opstillede vi helt bogstaveligt en række krav til haven og dermed til det havearbejde, vi skulle leve med i mange år.

Vores havearbejde
Det allerførste havearbejde, vi gik i gang med, var anlæg og etableríng. I dag består havearbejdet mest af en løbende vedligeholdelse.
Du kan vælge videre herunder for at læse lidt om, hvordan vi startede, og hvad vi i dag foretager os, når vi arbejder i haven. Bl.a. går Lisbeth altid med en saks i hånden, således at grene, der stritter forkert, kan fjernes med det samme.
I sagens natur finder du intet om græsplæner og hækklipning, men derimod en del om opstamning og opbindning af træer og buske:

Plant haven nem

Vi har dækket jorden med nemme planter overalt, hvor der ikke er stier og siddepladser, fordi:
1) Det er smukt og frodigt.
2) Det skaber levevilkår for nyttige smådyr. Det være sig insekter, frøer eller pindsvin, der bl.a. spiser snegle.
3) Vi skal ikke luge. Planterne lukker for lyset, og ukrudtsfrø kan ikke spire i mørke.
4) Vi skal ikke beskære og binde op.
5) Haven klarer tørke bedre. Dækket jord har mindre fordampning, og vi skal vande mindre.

Vi har især valgt at dække jorden med:

  • lavt, stedsegrønt bunddække
  • løvfældende buske med åben grensætning
  • stauder, der visner væk om vinteren

Det vil sige, at vi stort set har fravalgt halvhøje og høje stedsegrønne buske og tæt forgrenede løvfældende buske.

Ved at vælge/fravælge på netop den måde, får vi ikke kun dækket jorden, vi udnytter den to gange, fordi løgplanter i foråret har plads til at komme op og blomstre, før stauder og buske tager fat.
Som en yderligere fordel ved at dække jorden, skjules de triste og nedvisnene løgtoppe enten af buske og stauder, eller løgtoppene visner ned mellem stedsegrønne bunddækkeblade, uden at vi i begge tilfælde skal fjerne dem. Glæden er helt på vor side.

I forbindelse med havearbejde er det nok værd at minde om, at man rent faktisk kan minimere arbejdsindsatsen ved at tilplante fornuftigt, dvs. med rette plante på rette sted. Det mindsker arbejdet med at luge, vande, beskære m.m.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk