Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

BYHAVEN I EBELTOFT   ⇘   HAVEPLAN OG HAVERUM   ⇘   HAVEHUSET

Havehuset

- drivhuset, der blev et driverhus

Havehuset bruger vi som siddeplads. Her er tidligt varmt om foråret, læ på en blæsende sommeraften og lunt og godt mens efteråret sætter ind.

Da Havehuset har en central placering i haven, kan vi herfra se ind i tre haverum: Teglhaven, Fyrstien og Skoven. Det vil sige, at vi hele sæsonen kan sidde her og glæde os over hele spektret - fra tidlige blå anemoner til orange efterårsfarver.

I Havehuset står to vinstokke (en grøn og en blå) og stort set ikke andet. Her er dog et par krukker med bl.a. en stedsegrøn hebe, der giver lidt farve i de tidlige forårsmåneder.

Vindruerne smager skønt. Der kommer i hundredevis af klaser, og vi er for så vidt glade for dem. Alligevel har vi fældet den blå i 2013, fordi den gav os for meget surt arbejde og havde tendens til meldug. Faktisk fik begge stokke meldug for nogle år siden, men det kæmpede vi os ud af, bl.a. ved at pille halvdelen/to tredjedele af alle druer af hver eneste klase for at give luft omkring druerne. Det er et rædselsfuldt arbejde, men ok at skulle gøre i et par år. Livsvarigt bliver det ikke! De umodne druer presser vi til verjus, som vi anvender i madlavningen.

Vi har fundet frem til en interessant blå sort, der hedder Osella, og vi har endog fundet den til salg hos en planteskole i Kerteminde. De laver den selv. Den er først plantet i foråret 2015 og vores forventninger er tårnhøje og spændingen stor efter at se de første klaser: Er de nu så åbne som ønsket. Foreløbig i 2017 ser det godt ud. Næste projekt er udskiftning af den grønne drue. Der må også være én med åbne klaser. Himrod er vist nok en god mulighed.

Havehuset har dejlig flimmerskygge fra vinrankerne.

Havehuset har dejlig flimmerskygge fra vinrankerne.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have, som man kan besøge efter aftale. Haven er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk