Byhaven i Ebeltoft
- inspiration til design af en lille have
- ideer til haveplan med haverum
- forslag til planter i små haver
Planter skal der være, fordi:
^
I en lille halvskygget niche har vi et par pink farveklatter fra en astilbe og en storkenæb.
I vores valg af planter, har vi ikke bare fundet nogle, der isoleret set er pæne, vi har også brugt planterne som en del af havens design. Det vil sige, at vi har brugt dem til at opnå noget bestemt.
Hvis vi kort skal nævne, hvad vi har villet med planterne (og som vi selv synes, vi har opnået), er det at:
Det forklarer vi lidt nærmere her på siden.
Der er flere muligheder for at bruge planter til at forstørre haven - eller i hvert fald at give indtryk af, at den er større, end den er.
En have bliver helt klart større, hvis man sørger for at tilplante de ofte oversete kvadratmetre, der findes hist og her og er 'gratis':
Planter 'i etager', det vil fx sige at en trækrone er placeret over en anden krone, der er placeret over noget bunddække, udnytter én kvm mange gange, Er der fire etager kan 1 kvm havejord blive til 4 kvm oplevelser.
^
Planter i fire etager (surbund).
Øverst er der to kroner - den ene med lyslilla blomster, den anden er afblomstret. I midten en mørklilla krone, og nederst er der 'kroner' med pink og lilla blomster over grønt bunddække.
Planter man i højden dvs. noget, der rager op i luften over ens eget hovede, har man fået nogle ekstra kvadratmeter oplevelser. Fx kan man få en flot trækrone på 10 kvm, hvor stammen kun optager 10 x 10 cm af havens grundareal.
Lodret beplantning er at tilplante alle mure, hegn og stolper. Har man et hegn på 10 kvm med blomster på, har man 10 kvm mere oplevelse end selve havens grundareal.
Ved at vælge planter, der kan afløse hinanden, udnyttes én kvm to gange. Det typiske eksempel er forårsløg, der efterfølgende dækkes af buske og stauder med nye oplevelser.
Ved at plante noget på tværs i synsretningen kan man give en følelse af, at en afstand er større, end den er, og dermed at haven er større, end den er.
^
Havehuset, der ligger gemt bag søjletræ,er er blot få meter væk. Hvis man lavede en stor fliseterrasse i stedet for bed og træer kunne man gøre afstanden mindre.
Ved at bruge kolde farver i baggrunden og varme farver i forgrunden, gøres afstanden længere.
Man skulle tro, at mange planter ville gøre haven lille og rodet, men den kan sagtens blive harmonisk, hvis man sørger for at plante i store flader, gentage planter og vælge (især kølige) farveharmonier.
Ved at have nogle større flader, hvor der ikke sker noget, kan hjernen få en pause inden næste sansebombardement. Fx med et stort bunddække af kun én plantesort. Det kan virke som frås i en lille have, men det gør helt sikkert noget godt. Det er en gammel sandhed, at grønt er godt for øjet.
Hvis alle planter i en have er forskellige, er det svært at rumme det hele, og man kan blive helt træt i hjernen af alle de indtryk. Ved at gentage samme plante forskellige steder skabes en form for ro og harmoni, som behagelig baggrund for alt det sprælske. Vi gentager fx tuja, buskvedbend og buksbom flere steder i haven.
Blomster i farveharmonier, fx nuancer af samme farve skaber ro. Det samme gør hvide og kolde farver. Dvs at kølige farveharmonier skaber den største ro.
^
Farveharmoni i kølig rosa: Hortensie, digitalis, blåhat, storkenæb og stjerneskærm.
Myten om, at mange planter må kræve meget vedligeholdelse, vil vi gerne punktere. Det kommer helt an på, hvad man planter. Mange planter kan rent faktisk være tidsbesparende, omend drømmen om den vedligeholdelsesfrie have ikke eksisterer. Tro ikke på dem, der lover det!
Hvis man sørger for, at al jord er dækket af planter: bunddække, stauder, buske m.m., så skal man bruge mindre tid på at vande og luge, når først planterne er etableret.
^
Her er jorden dækket af vores planter, og vi skal hverken vande eller luge.
Ved at plante buske og stauder, der dækker de afblomstrede forårsløg, slipper man for at fjerne alle de grimme toppe. Stauder, der kommer lidt sent, som fx hosta og høstanemone er oplagte, men der er masser af andre muligheder.
Planter, der trives, kræver mindre opmærksomhed - det er ganske enkelt. Hvor trives de så? Det gør de på et voksested, der ligner den natur, de nedstammer fra. Hvis man samtidigt vælger sunde planter, og her kan de forædlede sagtens være de bedste, så skal man heller ikke bøvle med sygdomme.
'Nemme planter' er også planter, der kan stå selv, er selvrensende, og som ikke skal beskæres, men bare 'passer sig selv'.
^
Høstanemoner er skovplanter og trives i frodig muldjord i halvskygge. Husløg kommer fra bjergområder og foretrækker sol og tør jord med godt dræn.
I vores A-Z planteliste kan du se navnene på mange af de planter, vi har i vores have, og som vi derfor kender godt.
Du er velkommen til at komme og se planterne i haven.
Ud over at have en A-Z planteliste, har vi her på hjemmesiden lavet nogle grupper med planter, 'der kan noget bestemt' og har en slags fællesnævner, fx træer, bunddække og surbundsplanter.
Dem finder du mere om via menuen foroven.
📌
Plant i etager og lodret, så der er mange oplevelser pr. m2
Plant på begge sider af en sti, så man vandrer gennem noget og bliver en del af det, frem for blot at være tilskuer
Vælg planter, der afløser hinanden og giver et bed flere sæsoner - det giver dobbelt så mange oplevelser pr kvadratmeter (forårsløg er et must)
Plant træer, der løfter blikket og giver højde til haven - der er mange muligheder også til små haver
Skab kontraster og forskellighed med fx bladfarver og -former, men husk også, at skabe ro med felter i harmoniske farver og rolige former
Plant noget, der dufter og kan spises - duft og smag er også oplevelser
Vælg planter, der er så tilpas små, at de tillader mangfoldighed, og så tilpas store, at haven ikke bliver til en lilleputhave
Vælg planter, der er smukke hele tiden - små haver har ikke plads til planter, der fx er grimme efter afblomstring
Vælg planter, der passer til voksestedet - små haver har ikke plads til planter, der ikke trives
Sørg for at der er noget smukt året rundt - i vinterhalvåret skal de vinterkønne planter kunne ses fra husets vinduer (stedsegrønt, smukke frøstande, kulørte grenfarver o.l.
Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall
Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os HER