Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVENS DESIGN      HAVERUM

Haverum

- om fordele ved et havedesign med haverum

Haverum gør noget godt for de fleste haver, uanset havens størrelse, fordi opdeling i rum giver mulighed for at skifte stil og stemning og dermed skabe nye typer oplevelser, hver gang man går ind i et nyt rum. Dvs. at rummene ikke skal være bygget over samme læst med bede, hvor der er 'lidt, der blomstrer hele tiden' og rum med samme belægning, fx fliser eller græs, men hvert rum skal have sin egen karakter. Variation gør haven større og sjovere at gå i.

De haverum, vi besluttede os for at anlægge, kan du læse mere om i 'Haveplan og havens rum'. Her kan du også læse om rummenes forskellighed og logikken i rækkefølgen, og om hvordan hver årstid har sit eget haverum, så der altid er et sted, 'der topper'. Vi har bl.a. valgt, at haverummene, der ligger tættest på huset, skal være de mest 'kulturlige', og at haverummene længst væk, skal være de mest 'naturlige'. Vi har også valgt, at haverummene tættest på huset skal være mest solfyldte, og jo længere man bevæger sig væk, jo mere skygge får man.

^
Ved at inddele haven i rum, kan man let skabe forskellige stemninger, bl.a. ved at anvende forskellige belægninger.


  📌

Snyd hjernen og gør haven større

Jo flere haverum man passerer, jo større må afstandene i haven være, ikke?
Det vil i hvert fald være det, hjernen tænker, og hvis man vil lege med den illusion, er det en rigtig god ting at inddele sin have i haverum, således at man ikke kan overskue haven uden at flytte fødderne.

Sådan kan man skabe rum i haven

Haverum kan sagtens skabes i etablerede haver og naturligvis i nye haver, i store og små haver, i børnefamiliernes og plantesamlernes have og i alle andre haver.

Husets placering skaber de første rum
Husets placering på en grund giver i sig selv nogle rum, som er klar til brug:
Hvis huset ligger midt på grunden, er der fire rum - et på hver side af huset - med forskellige vilkår grundet verdenshjørner og skygge. Det kan man lige så godt udnytte.
En rækkehushave har ofte to givne rum: en forhave og en baghave.
En lejlighed har måske kun en terrasse eller altan, men også her er der måske plads til at opdele med fx en flytbar skærm eller et lille opstammet træ i midten, og dermed placere fx en fletstol med lyserød plaid i den ene ende til hyggelæsning og en mørkerød minimalistisk cafestol med bord i den anden ende til frokosten. Det vigtige er, at man om muligt kan sætte sig mindst to forskellige steder, der både er forskellige og alligevel harmonerer. Det er målet - og kunsten. Det er ligesom i et hus - der har vi jo heller ikke ét stort rum, der rummer alle funktioner.

Rumdeling med udhuse, carport m.m.
Har man mere have, end der skal bruges til en terrasse, har man dermed også mulighed for at opdele haven i flere regulære haverum. Husets placering på grunden giver som ovenfor nævnt nogle forudbestemte rum, men man kan lave flere rum med andre bygninger: carport, udhuse, drivhuse, legehuse m.m. Hvem siger, at disse småbygninger skal lægges i et hjørne og tæt på skellet. Ryk dem ind, mal dem pænt og udnyt de pragtfulde muligheder, det giver for variation i siddepladser, anvendelse, farver, stilarter, hyggelige huler og hemmelige steder for børn og voksne. Tænk at dreje om en busk og pludselig - uden varsel - at befinde sig ved en overdækket bænk ved en lille sø med fisk og åkander. Hvis man altså er til det. Find selv flere muligheder - de er uendelige.

Rumdeling med hegn
Hegn kan bestå af både levende planter og af faste materialer, eksempelvis: rå rafter, trykimprægnerede brædder, mursten, dyrehegn, riohegn m.m. De levende hegn kan være både uklippede eller klippede hække eller hele buskadser, hvis man har en kæmpegrund. De faste hegn kan tilplantes med klatreplanter.
Der findes både dyre og billige løsninger i både levende og faste hegn. Det vigtige er at vælge noget, der passer til huset og omgivelsernes stil. En strandgrund forskønnes ikke af en hvid havemur med sortglaseret tegl på toppen, og en hvidpudset palævilla bør holde sig fra raftehegn.

Riohegn
Vi har opdelt vores grund ved hjælp af det trelængede hus og andre småbygninger, men de tydelige indre vægge, der giver haven karakter, er lavet af rionet.
Vi valgte riohegn som rumdeler, fordi det bl.a. er slankt og luftigt, hvilket er et plus i små haver. Hegnet er beplantet med cotoneaster, clematis og buskvedbend.

  📌

Hegn som rumdelere skal være høje

Hegn i haver er ofte nødvendige. Enten for at afskærme grunden for blæst, færdsel og ind-/udkig eller for at inddele haven i haverum. Skal hegnene bruges til at inddele haven i rum, synes vi, at hegnene skal være over øjenhøjde, for ellers danner de ikke rigtige rum, men inddeler blot bedene i mindre sektioner. En sådan inddeling kan være udmærket, det har bare ikke noget med haverum at gøre.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk