Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Hemerocallis 'Bumle Bee'

Daglilje

Daglilje er en hårdfør og kraftigtvok­sende staude, der klarer at stå sammen med andre kraftige planter.

Vækst
Dagliljer hører egentlig til liljefamilien, men i stedet for et løg har den en kort rodstok, hvorfra blade og blomsterstængler skyder frem. Bladene er tidligt fremme og bliver sådan rundt regnet 60-70 cm høje, afhængigt af sorten. Blomster­stænglerne - og der kan være mange på hver plante -  kan blive omkring 1 m høje.
Den breder sig, men vi synes ikke, det går hurtigt. Og da slet ikke, hvis man deler og planter om jævnligt, hvilket de har bedst af. 

Løv
Bladene er flotte og frodige: Lange, slanke blade, der minder om en kæmpe græstue. 

Blomstring
Dagliljer har mange knopper i spidsen af de lange stængler, men der springer kun en blomst ud af gangen, og blomsten holder kun en dag. Deraf navnet. 
Blomsterne er tragtformede og nogle dufter fremragende. De kan spises, hvis man nænner det.
Man kan få dagliljer, der blomstrer fra maj til august. Den eneste, vi har for tiden, begynder i slutningen af juni: Bumble Bee.

Voksested
Alle dagliljer vil gerne have muldrig, fugtig jord.
De blomstrer bedst i sol, men klarer også halskygge. Her har de dog en tendens til at sætte færre blomster.
De er fuldstændig hårdføre og kræver hverken læ eller vinterdækning

Anvendelse hos os
Vores Bumbl Bee står i haverummet Teglhaven.
Vi har med stort held haft dagliljer i potter uden bund, så de blev løftet ca 15 cm. over jordoverfladen. Dels forhindrede det, at bispehuen vokser ind omkring dagliljerne, for selv om dagliljerne er kraftige, så er det stort set umuligt at få en spade gennem bispehuens rødder, når man skal dele dagliljerne. Dels løfter det dagliljerne op over bispehuens blade, der bliver meget, meget tætte. Vi har ikke oplevet, at det sker, men er lidt nervøse for, at der skal blive for tæt og fugtigt omkring dagliljernes bund. Det er jo solplanter.

Pasning i vores have
Vi nipper dagligt de visne blomster af, fordi vi alligevel går rundt i haven. Man kan med fordel sørge for at få frøstanden med, så planten ikke bruger krudt på det. Frøstandende er ellers flotte. Hvis man ikke får dem nippet, sker der ikke noget alvorligt. De visne kronblade tørrer ind og falder selv af, og hvis der kommer frøstande, kan man glæde sig over dem. Når den sidste blomst er væk, klipper vi stænglen af.Opbinding er der ikke brug for.
Man bør dele dagliljer mindst hvert 3. år, da de ellers holder op med at blomstre. Det har vi ikke været flinke til, og efter at en enkelt slet ikke har haft blomster, bliver det sat i system fremover!!!
En anden årsag til, at der er få blomster, kan være, at plan­ten trives for godt. Hvis man sulter den (ingen gødning!), vil den hurtigt reage­re ved at give flere blomster. 

Formering og deling
Daglilje formeres og forynges ved deling af de gamle planter. Det er bedst at dele tidligt om foråret; men planterne tager sjældent skade af opgravning og deling senere på som­meren - efter blomstring. 

Lidt ekstra om planten
Navnet hemerocallis stammer fra græsk, hvor hemera betyder 'dag', og kalos betyder 'smuk'.  
Navnet hentyder til de smukke blomster, der holder én dag.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk