Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVENS DESIGN      HØJDE

Højde

- træk blikket opad og skab afstand og dybde

En af de ting, der adskiller vores have fra mange andre små haver, er vores meget bevidste tilplantning i højden. Det har vi gjort, fordi vi ønsker at trække blikket opad mod himmelrummet og dermed visuelt udnytte denne tredje dimension til at skabe dybde opad og gøre haven større. 
Ved at udnytte højden får vi desuden udnyttet luftrummet over haven, og dermed tilført haven nogle ekstra kvadratmeter oplevelser.

Plantesøjler - giver højde, der holder

Vi har en del plantesøjler af jern, som er med til at give højde til både de enkelte bede og til hele haven. Nogle slutter i hovedhøjde, andre over hovedet. Fordelen ved den slags - i forhold til træer - er, at højden ikke ændrer sig nævneværdigt, og dermed aldrig bliver for høj i en lille have.

^
En vedbend stammes op, så den øverst i søjlen kan danne en stedsegrøn krone. Der er det finurlige ved vedbend, at når de ikke kan klatre længere, så skifter planten karakter fra at være en klatreplante til at være en busk med blomster og helt andre blade. Det vil sige, at vi får en flot krone i 2-2½ meters højde, så vi må lægge nakken tilbage og kigge opad.


Træer giver højde - også i små haver

Vi har en særlig forkærlighed for træer. Træer er både med til at trække øjet opad og give en følelse af afstand og plads, og da de udnytter luftrummet over haven, får man foræret mange ekstra kvadratmeter, som man kan udnytte til oplevelser. Og man kan sagtens have træer i små haver.

Pergolaer m.m.

Andre muligheder for at skabe højde (end plantesøjler og træer) kunne være pergolaer og buer. Det har vi ikke selv, men har overvejet en pergola. Og såmænd også tegnet den. Det endte bare med, at vi hellere ville noget andet. Man må hele tiden vælge.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk