Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER   ⇘   ANLÆG OG ETABLERING      HVOR BEGYNDER MAN?

Hvor begynder man?

- ny have eller større omlægning

Have på en dag - det kan man ikke ...
Man kan ikke lave have på en dag - det er noget, TV og smarte havefolk bilder os ind, fordi de skal lave et hurtigt program eller skrive en artikel med flotte billeder, der hurtigt kan stables på benene.
For så vidt kan man godt anlægge noget, der straks ser effektivt ud og giver gode billeder, men det holder sjældent bagefter. Vi er i hvert fald ikke imponerede over de løsninger, vi ser, hvor der fx kun plantes augustblomster, fordi programmet vises i august. Hvad så med haven resten af året? Eller hvad med den travle børnefamilie, der hidtil ikke har magtet at klippe græsplænen, og som nu pludselig får fire store krukker med citrontræer på terrassen. Nu skal den travle børnefamilie vande dagligt, og slæbe krukker ind og ud af frostfri vinteropbevaring... Altså, den slags løsninger er simpelt hen dårligt håndværk!

- så hvad gør vi i stedet?
Vores erfaring er, at det vigtigste er, at man ikke impuls-anlægger og blot begynder 'et eller andet sted' i haven, hvor der fx står en vissen busk, som man i hvert fald er sikker på, at man vil af med, så "her starter vi". Man bør heller ikke anskaffe et drivhus, som pludselig er på tilbud, og som man altid har ønsket sig, og "der er vist plads nederst på græsplænen", og så bliver det der, man begynder sin ny have. Vi har prøvet impulshandlinger - det er vist uundgåeligt - men de bedste løsninger har vist sig at være de impulser, vi har sovet på og gennemtænkt.
Herunder er en alternativ liste til 'Have på en dag', hvor målet stadig er hurtigst muligt at få en duelig have, der ikke tager magten fra en.

^
Da vi havde lavet haveplan og skulle i gang med selve anlægsarbejdet, satte vi bambuspinde op for at markere de vigtigste punkter i haveplanen: Stier og bede, større planter m.m. På den måde kunne vi tjekke, at haveplanen også så ud til at holde i virkeligheden, og de sidste justeringer kunne foretages.


Vores erfaringer med processen

1) Man forbereder sig grundigt
Jo mere man gennemtænker, jo bedre kan man planlægge. Lad dig inspirere, tegn en haveplan og lav plantelister.

2) Man tager en bid af gangen
Hvis man har lavet sig en haveplan kan man løbende anlægge en overkommelig bid af haven, og til sidst få det til at hænge sammen.
TV og haveartikler koncentrerer sig også tit om udsnit af haven, men de glemmer lige så ofte helheden, hvilket er en stor fejl, måske ligefrem en katastrofe.
Hele haven skal være gennemtænkt og gennemtegnet, før man banker en pavillon op midt på græsset og lægger 300 kg cementsten rundt om. Det er jo håbløst at flytte sådan en opstilling, hvis den er blevet anlagt 1 meter for langt til venstre af hensyn til opfyldelsen af et andet ønske.
Arbejdslister kan være en god hjælp, så man får gjort og købt det hele i den rette rækkefølge.
Mens man anlægger en bid af gangen, kan man lade resten af haven passe sig selv, eller man kan vælge at så græs, der dog kræver en del arbejdstid. Hvad man vælger kommer an på havens størrelse, grad af forfald i den eksisterende have og den hastighed, man planlægger at ordne hele haven på. Og hvad man selv kan holde ud, forstås.
Vi lod stå til, lod græs og roser vokse vildt, og kom gennem hele haven på tre år.

^
Da vi anlagde vores nuværende have, tog vi en bid af gangen, mens vi lod vi resten af haven passe sig selv.


3) Man prioriterer
Man kan med fordel prioritere havens skelet og de mest effektfulde elementer først.
Husk, at alt skal være gennemtænkt og tegnet, før man går i gang, så man ikke placerer elementerne forkert.
Her er et par erfaringer og ideer til prioritering:

 • Gå hurtigt i gang med grundskelettetDvs. placering af stier, huse, store bede/græsplæne og væsentlige planter. Små fine bede må vente.
 • Brugsarealer skal befæstes hurtigt: Indgangsparti og foran døre, til affaldstativ og tørrestativ, frem og tilbage til carport og terrasse (der ikke behøver at ligge foran huset)
 • Fliser på terrasser og stier pynter i det hele taget hurtigt og giver haven karakter (det er bl.a. derfor TV-programmerne ofte er sponsoreret af et flisefirma). Arealerne skal ofte være større, end man tror.
 • Græs pynter hurtigt, og kan relativt let fjernes igen, efterhånden som man finder på noget sjovere.
 • Små huse: Legehuse, drivhuse, udhuse, lysthuse og pavilloner giver hurtigt læ og karakter.
 • Niveauforskelle og trapper giver hurtigt god struktur, selv om der ikke er mange planter.
 • Hegn giver hurtigt læ og skærmer for indkik. Kan beplantes med klatreplanter, som fx clematis og slyngroser, der hurtigt giver grønne former.
 • Færdighæk er en hurtig mulighed, men glem ikke, at den er ret arbejdskrævende, fordi den skal vandes meget i tiden efter plantningen (eller man skal investere i fx en sivevandingsslange). Skal det gå stærkt, så sæt evt. færdighæk eller hegn om terrassen, og lad i stedet en lille hæk i skellet vokse sig stor og stærk i fred og ro.
 • Sæt evt. blot ét større træ, der hurtigt giver karakter, og som du kan overkomme at vande.
 • Plant billige, sunde, hurtigtvoksende stauder og pyntegræsser, der fylder allerede andet år. Har man mod på at forspire, er det en billig mulighed, men det kræver en arbejdsindsats, der måske er bedre brugt på at anlægge havens grundskelet.
 • Lad en del af beplantningen bestå af sunde, hurtigtvoksende planter og buske, der tåler sol og blæst i en eventuel nyanlagt have. Ved at vælge buske, der både tåler sol og skygge, er de desuden forberedt på at kunne blive stående, selv når træer vokser til og skygger.
 • Plant buske, der er et par år gamle og fylder godt, HVIS du har tid til at vande ugentligt i de næste par år. Ellers er det bedst at plante småt og vente. Efter et par år er højden alligevel den samme. Måske du kender denne tommelfingerregel: "Plant et træ og få en pind. Plant en pind og få et træ". Vores utålmodighed tvang os til at teste reglen. Den passer.
 • Hold ukrudt væk / dæk jorden. Græs, bunddække, buske - alt andet end ukrudt - får haven til at se soigneret og 'planlagt' ud. I en periode før plantningen, gjorde vi det, at vi daglig snuppede et par hyggeminutter med en rive i den bare jord, så ukrudtet blev holdt nede, og haven så 'pæn' ud, indtil det var plantetid.
 • ^
  Så er de første planter på plads, og vi må vente tålmodigt!


  Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

  Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
  Det gælder både tekst, billeder og ideer.
  Du kan kontakte os
  HER


  Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk