Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Klatrehortensia

Hydrangea anomala ssp. petiolaris (Klatrehortensie) med flotte blomsterskærme

Hydrangea anomala ssp. petiolaris (Klatrehortensie) med flotte blomsterskærme

Hydrangea anomala ssp. petiolaris (Klatrehortensie) som et lille opstammet træ

Hydrangea anomala ssp. petiolaris (Klatrehortensie) som et lille opstammet træ

Klatrehortensie er, som navnet antyder, en klatreplante, men den kan også bindes op og blive til et lille træ med en meget smuk stamme. Vi har den i begge versioner. (Man kan også bruge den til bunddække, da grenene slår rødder, når de rører jorden, men det er en anden historie.) 
Klatrehortensie er på alle måder er en rigtig superplante, der giver frodighed for alle pengene uden at blive for aggressiv. Den er sund og hårdfør, tåler sol og skygge, trives i almindelig havejord og har dybtgående rødder, så man sjældent skal tænke på vanding. Klatrehortensie er en skovplante og vil foretrække et voksested, der ligner.

Vækst
Klatrehortensie klatrer til vejrs ved at sno sig og/eller ved hjælp af hæfterødder, der ikke beskadiger ikke murværk. Undersøgelser har derimod vist, at hvis man lader sin mur dække af klatreplanter, beskytter de muren mod sol, regn og frost. Klatrehortensie vokser relativt langsomt, så selv om den kan nå op i 6-7 meters højde, man kan sagtens styre den med en saks. Den tåler endog en hård beskæring, men det kan naturligvis gå ud over blomstringen, hvis man klipper før blomstring. De første par år er det godt at hjælpe den lidt på vej med lidt opbindig (husk at fjerne snorene efter et par år, så de ikke strangulerer planten inde i frodigheden).

Blomster
I juni dækkes den af cremehvide blomsterskærme, der minder om hyld. Klaserne bliver 15-20 cm i diameter.
De enkelte blomster er små og omgivet af større og næsten hvide randblomster.
De visne blomsterstande, der er tydelige i efteråret og om vinteren er ganske dekorative, sådan lidt filigranagtige, og velegnede til dekorationer.

Løv
Bladene er 6-7 cm store, dejligt grønne og sidder tæt, så det lukkes effektivt. I efteråret får de en livlig gul høstfarve.

Anvendelse - og ad hegn og som træ
Hos os vokser nogle af planterne op ad et åbent træhegn med vandrette brædder, og her snor grenene sig ind og ud mellem brædderne og danner en dejlig grøn væg.
En anden plante vokser op i en jernsøjle. 
En tredje plante har vi omdannet til et meget smukt lille træ, der i dag er omkring 12 år gammelt. Vi begyndte med at binde planten op til en bambusstok, mens vi fjernede sideskud - år efter år. Vi valgte at danne krone i cirka en meters højde, men det kan man jo variere. Efter ca syv år fjernede vi stokken. Stammen er i dag kroget med afskallende bark, der i sig selv er en nydelse. Tilvæksten i kronen klipper vi, når vi synes. Det er som regel i løbet af sommeren. Det samme gør vi med eventuelle sidegrene, der også kan komme omkring jordniveau.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk