Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Ilex aquifolium 'J.C. van Tol'

Kristtorn

Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' (Kristtorn)

Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' (Kristtorn)

Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' (Kristtorn) har flotte røde bær om vinteren

Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' (Kristtorn) har flotte røde bær om vinteren

Kristtorn J.C. van Tol er en slank, stedsegrøn og  selvbestøvende sort af Kristtorn. Det er en stor busk eller måske snarere et lille træ.

Vækst 
Busken/træet har en ret åben vækst, som vi godt kan lide, fordi vi derved undgår massiv slagskygge. Den vokser relativt langsomt og bliver ca 4 meter efter 20 år. Det er højere, end vi har brug for, dér hvor den står, men vi ville så gerne have netop disse blade og de flotte bær i en stedsegrøn trækrone, der ligger i en højde mellem 1 og 2 meter, så vi må klippe. Det sker bedst i sensommeren, men vi tager det nu ikke så nøje.

På billedet ovenfor ses kronen lidt utydeligt øverst i midten. I haven er den meget mere markant. Måske vi kan tage et bedre foto...

Vokseplads
Kristtorn er en skovplante, der trives i flimmerskygge under store træer. Det vil sige at den foretrækker halvskygge, men den klarer også sol og en del skygge. Jorden skal være det, der ligner skovjord: almindelig, gerne humusrig havejord, der hverken er tør eller våd. Ler klarer den også. Den tåler nogen blæst, men det får den nu ikke meget af hos os.

Blomster
Denne kristtorn får en overdådig mængde af bittesmå, hvide blomster i forsommeren.

Løv
De mørke, stedsegrønne blade er blanke og næsten uden torne. Som alle andre stedsegrønne bladplanter smider den nogle af de gamle blade i løbet af vækstsæsonen.

Frugter
Der findes hun- og hanplanter, og normalt skal kristtorn have en han-kristtorn i nærheden for at sætte bær - i hvert fald, hvis man vil have mange - men J.C. van Tol kan selv. Og derfor får den mange skinnende røde bær, der sidder langt ind i vinteren.

Anvendelse i vores have
Hos os vokser J.C. van Tol i haverummet 'Skoven'. Kristtorn vokser naturligt i danske skove, og selv om denne sort ikke er hjemmehørende i Danmark, synes vi, den bidrager godt til skovstemingen. Vi har opstammet den, således at kronen ligger i 'mellemetagen', dvs. dels svæver over en Virburnum Davidii, der vokser i underetagen og dels befinder sig under kronen fra en papegøjebusk i overetagen.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk