Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER      INSPIRATION OG NYE IDEER

Inspiration og nye ideer

- 10 måder at blive klogere på (for os, der ikke ved alt)

Jo mere man kender til muligheder og begrænsninger, jo bedre kan man planlægge sin ønskehave, dvs en have, der ikke bare ser smart ud her og nu, men lever op til forventninger og dagligt brug på langt sigt.

Her kan du læse, hvor vi søger inspiration og holder os opdateret om havenyt. Ideerne er hermed givet videre til såvel nybegyndere som erfarne.

Hvis man aldrig har set eller hørt om en ting, kan man ikke vælge den.

1. Hjemmesider og haveblogs
Du kan læse dig til viden på mange hjemmesider - og det er formentlig derfor, du lige nu besøger vores. Vi bruger selv mange timer hver uge på at 'surfe rundt på nettet'. Hjemmesider er et rigtig godt medie til at se billeder af forskellige måder at indrette haver på. Du kigger forhåbentlig videre på vores hjemmeside, men der er naturligvis mange andre sider - både professionelle og private - udenlandske og danske. Mange planteforeninger har også fine hjemmesider med specialviden om pæoner, hosta, alpeplanter og meget andet. Havenyt.dk har en oversigt over nogle af disse hjemmesider
Haveblogs er en anden rigtig god mulighed for at følge livets gang i forskellige haver. Det er typisk helt private haveejere, der fortæller stort og småt fra deres have med masser af gode tips og ideer. Lisbeth har selv en blog: Lisbeths Haveblog, og her er to lister over hhv. Danske Haveblogs og Nordiske Haveblogs. Du kan abonnere på de fleste blogs og dermed få en mail, hver gang der er et nyt indlæg.
Det er også muligt at melde sig ind i forskellige havegrupper på facebook. Kvaliteten er vi generelt ikke imponerede over, men det er jo smag og behag.

2. Bøger
Bøger er et oplagt sted at søge viden. Vi har selv mange bøger, men biblioteket er også et godt sted at kigge. Det er svært at fremhæve nogle bøger frem for andre, men de to mest slidte bøger på vores hylde er Politikkens bog om Prydhaven, der er udgivet på Politikkens Forlag i samarbejde med Det Danske Haveselskab. Hovedredaktør er Eyvind Thorsen og vores udgave er fra 1999. Den anden bog er The Small Garden af John Brookes. Den er udgivet af New Orchard Editions i 1985. De er begge af ældre dato, men det er nu ikke alderen alene, der har slidt dem. Vi slår op igen og igen.

3. Haveblade og nyhedsmails
Der er flere muligheder for at købe ugeblade og magasiner i løssalg. De fleste af bladene kan man også abonnere på. Vi køber dem en gang i mellem, når noget fanger øjet. Kvaliteten kan svinge meget. Nogle blade er meget seriøse med fokus på det faglige, andre er mere hyggelige med fokus på flotte billeder. Vi kan godt lide begge dele, men hver ting til sin tid, og vores erfaring er, at 'de hyggelige' ikke altid er helt korrekte i deres plantenavne, voksebetingelser m.m.
Haveselskabets medlemsblad 'Haven', føs ikke i løssalg, men sendes kun til medlemmer. Vi synes, det er godt og seriøst, selv om ikke alle artikler interesserer os. Vi abonnerer også på deres elektroniske weekend-'blad', som kommer pr. mail hver torsdag. Det indeholder 4-6 aktuelle haveartikler.
Et rigtig godt, seriøst, elektronisk blad, der kan læses af alle, er Havenyt, hvor du også kan tegne abonnement på et nyhedsbrev. De har fokus på økologi, men også masser af 'almindelige' artikler om haver, planter, beskæring, gødning m.m.  (til beroligelse af dem, der stadig bliver forskrækket over ordet økologi).
Et andet lækkert elektronisk haveblad er HAVEFOLKET.COM.  Her er lækre billeder og fine artikler med masser af inspiration. De har bl.a. haft en artikel om vores have, men det er nu ikke derfor, vi anbefaler det - det er simpelthen et flot blad.
En del planteskoler, især specialplanteskoler, har også mindre artikler og udsender gratis nyhedsmails inden for deres speciale. Målet er naturligvis at reklamere for deres produkter, men hvis man er nysgerrig, er de ganske udmærkede. Prøv for eksempel Bo Grønt og Overdam planteskole med græsser. Det er bare med at komme i gang og tilmelde sig - der er uanede muligheder, og det er hyggeligt at modtage disse havehilsener i mailbakken. Hvis det bliver for meget eller viser sig at være uinteressant, kan man blot afmelde igen.

4. Havebesøg - åbne haver
Du kan med stor fordel besøge andres haver. Du finder en liste over åbne haver på haveselskabets hjemmeside. Der er masser af andre åbne haver end dem, haveselskabet formidler, men dem må man selv opstøve i fx dagspressen eller på nettet.
Vi besøger selv mange haver og synes, det er noget at det bedste, man kan gøre. Dels kan man med egne øjne se, hvordan andre har grebet det an, dels kan man ofte få en snak med haveejerne og lukrere på deres erfaringer. Efter et havebesøg bruger vi megen tid på at analysere haven for at lære af den: Hvad var det, vi kunne lide og især hvorfor. Hvordan var stemningen? Glad, hyggelig, trist, passioneret, elegant, romantisk, effektiv, kedelig, interessant, yndig, varm, afslappende? Og hvorfor fik vi den følelse? Var det planterne, linjerne, farverne, tingene?  Hvorfor var terrassen bedre end andre terrasser? Var det beplantningen, belægningen, beliggenheden, møblerne, størrelsen, stilen  o.l.?  Var der en særlig detalje i haven, vi husker? En plante, et trin, et solur, en krukke, en farve, en bænk, en pergola, en fuglekasse, et bed? Og hvorfor husker vi netop den detalje? Var den smuk eller ej og hvorfor?
Vi har også set haver i udlandet. Bl.a. 30 haver i Amsterdam. Lisbeth har beskrevet det på havebloggen

5. TV
Der er med jævne mellemrum haveprogrammer i fjernsynet. Vi synes, kvaliteten er meget svingende, og at nogle af de programmer, der tager ud og laver haver, er ret ringe, når det gælder deres løsningsforslag. Eksempelvis fik en travl børnefamilie, der ikke havde tid til havearbejde, fire citrustræer i krukker på deres græsplæne. Krukkerne skal vandes i en uendelighed, græsset skal håndklippes, fordi plæneklipperen ikke kan komme til, og krukkerne skal slæbes indenfor om vinteren. Hurtigt arrangeret, smukt så det ud, men de lærte os ikke, hvordan travle familiers behov løses - eller endnu vigtigere, at de KAN løses.
Vi har med stor fornøjelse set mange haveprogrammer på BBC - desværre kan vi ikke se BBC mere. En af de mest begavede og utraditionelle havedesignere, vi stiftede bekendtskab med på den måde, er irske Diarmuid Gavin, der flere gange har vundet medaljer på Chelsea Flowershow. Han designer de mest fantasktiske haver, som ind i mellem er nogle store projekter, men resulaterne er meget inspirerende, og han er den person, der for alvor fik vores øjne op for, hvor helt utroligt vigtigt det er at have niveauforskelle og konstruktioner / hardware i en have.

6. Foredrag, kurser og foreninger
Rundt om i landet holdes haveforedrag og- kurser på aftenskoler, højskoler og planteskoler. Man må selv holde øje med de lokale kataloger eller søge på nettet.
Der afholdes også mange foredrag og kurser i haveselskabets regi, især de lokale havekredse er flittige. Du kan også se en oversigt over arrangementer på Havenyt.
Det samme gælder specialforeningerne - se deres hjemmesider.
Du er også velkommen til at kontakte os for et foredrag.

7. Planteskoler
Når det gælder inspiration til valg af planter og almindelig nysgerrighed efter at vide, hvad der er på markedet, er planteskoler et besøg værd. Ikke nødvendigvis for at købe, men for at snuse rundt og se, hvad der rør sig, og hvordan fx en farve ser ud i virkeligheden, og hvilke der matcher hinanden. Fotos og beskrivelser af farver dur ikke.
Mange plantecentre er ret ens i deres udvalg, men kig rundt i hjørnerne, der står nogle gange gemte og glemte 'godbidder'. Man kan også være heldig, at en særlig plante eller sort, som det har været umuligt at finde, pludselig er årets modeplante og tilbydes alle vegne, og så gælder det bare om at slå til.
Der er heldigvis også mange spændende specialplanteskoler, der har interessante ting og sager. Vi kører i det hele taget sjældent forbi en planteskole uden at kigge ind; det gælder også i udlandet. Vi kører også gerne en lille omvej, hvis vi får et sted anbefalet.

8. Naturen
Naturen - det billige skidt, som alle vi haveejere mere eller mindre ønsker at undertvinge i vores have - kan man lære meget af. Vi har heldigvis et godt botanisk kendskab og forståelse for biotoper, dvs. hvilke planter, der hører sammen og vokser samme sted - og altså skal have samme levevilkår. Vi har dermed også en god fornemmelse for, hvad der ser naturligt ud sammen, også selv om det er forædlede planter fra hele verden, og vi ville ikke kunne finde ro i sjælen med fx roser og rhododendron eller lavendel og hosta side om side. Prøv selv at lægge mærke til hvad der vokser sammen på stranden eller i løvskoven. Grålige, tørre vækster det ene sted og saftiggrønne planter det andet sted. Kig også i grøftekanten, skovbrynet, nåleskoven, mosen og heden. Gælder også udenlandske biotoper. Hvad vokser i Toscanas brændende sol: Cypresser, græsser, rododendroner eller hostaer? Det kan give megen inspiration til hvilke planter, man skal vælge.

9. Havekonsulenter
Du kan kontakte en havekonsulent, hvis du sidder med et specifikt problem. De har ofte den fornødne viden og erfaring, som du hurtigt kan trække på - også bare et par timer til sparring og gode råd. Det handler nemlig ikke altid om at få en færdig haveplan fra en havearkitekt, men oftere om at få en snak med en kyndig person, der kan se haven med nye øjne og skitsere nye løsninger. Da mange haveejere i tilgift synes, at en hjemmekomponeret have er det sjoveste og mest personlige, kan en grundig snak og et venligt spark i den rigtige retning være den allerbedste hjælp.

10. Øvelse
Øvelse gør mester, og hvis man spørger erfarne havefolk, kan de alle sammen fortælle masser af historier om ukrudt, om tørke, om planter, der gik ud og hegn, der væltede. De har prøvet og lavet om mange gange. Problemet er, at det tager frygtelig lang tid at lære af sine egne erfaringer, og at det kan være hamrende dyrt at tage fejl. Vi har selv haft flere haver og ved, at det er sandt. Derfor anbefaler vi, at man indsamler viden på anden vis end ved bare at prøve sig frem. Men husk: Ingen er perfekt, og det er ok, at du laver fejl.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk