Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVENS DESIGN      KONSTRUKTIONER

Konstruktioner

- skaber oplevelser

De fleste haveejere fokuserer på planterne, når man taler have. Valg af planter og måden at anvende dem på er da også med til at understrege havens udtryk, men man bør ikke overse 'konstruktionerne' og deres enorme betydning for havens samlede udtryk. Det gælder ikke mindst i små haver, hvor man bestemt ikke skal være bange for at 'fylde haven' med den slags. Der bliver rigeligt plads til planterne.

'Konstruktioner' er havens faste elementer, der 'bærer' planterne. Som hardwaren i en computer, der får alle programmerne til at virke. Eller mere poetisk udtrykt: Som en stærk balletdanser, der løfter sin fine ballerina.

Vores konstruktioner

Hvad man skal vælge som kontruktioner kommer helt an på smag og behag, hvad man orker, og hvad grunden og huset indbyder til. Vores pointe er blot, at man skal unde sig selv at have mange konstruktioner.
Vi har valgt konstruktioner i form af niveauforskelle ved hjælp af havemure, trapper og enkelte trin, vi har bygget små huse og fritstående havemure, vi har anlagt stier og terrasser med belægning på samt opsat riohegn mellem haverummene.
Konstruktionerne kan du se, hvis du besøger vores have, men de kan også ses på mange af de fotos, vi har lagt på hjemmesiden.

  📌

Andres konstruktioner - til inspiration

Vi har set virkningen af konstruktioner mange gange.
- Dels har vi set det i virkeligheden, dvs. i andres haver (men man skal ofte være 'tunet ind' på ideen for rigtig at lægge mærke til effekten).
- Dels har vi læst og set billeder af konstruktioner i bøger. Vi har først og fremmest læst bogen "The Small Garden" af John Brookes. Den er udgivet af New Orchard Editions i 1985. Det er den hidtil bedste bog, vi har set om små haver. Den er spækket med løsningsforslag, der inkluderer konstruktioner: Terrasser, murede bænke, trapper, plantekummer, pergolaer, havehuse, stier, hegn, bassiner m.m.
- Og endelig - og meget overbevisende - har vi set effekten i en række haveprogrammer på BBC, hvor den berømte, irske havedesigner Diarmuid Gavin designede en række haver for private mennesker. De var fabelagtige, haverne. Nogle var langt ud over almindelige menneskers muligheder, men ideen! - ideen er genial og kan sagtens efterlignes i en mindre skala, end han gør.

 

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk