Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

BYHAVEN I EBELTOFT   ⇘   HAVEPLAN OG HAVERUM   ⇘   MAGNOLIABEDET

Magnoliabedet

- to grønne etager under en stor krone

Fra Gårdspladsen går man op ad gavltrappen langs Magnoliabedet.
Her står en snart 50 år gammel magnolia og danner loft og vægge over bedet - deraf navnet.

 Magnolia x soulangiana (Magnolie) danner en stor åben krone

Magnolia x soulangiana (Magnolie) danner en stor åben krone

Træet gror så godt, at det til sidst blev for stort og måtte beskæres. Det er ikke så let at beskære magnoliaer, men da vi gerne vil bevare 'loftet og væggene', gjorde vi det med hjælp af en anlægsgartner.

Planterne under magnoliaen

Egentlig består Magnoliabedet af to bede i forskudte planer, men beplantningen = gulvet i det rum, som magnoliaen danner, skal være den samme, så det fungerer som én enhed. Det har ikke været uden udfordringer, kan vi godt sige.

I det sparsomme lys under Magnoliens store krone var jorden i de første 10 år dækket af vinterglans, der elsker frodig skygge og kvitterede med at være smukt mørkegrøn året rundt.
Efter nogle år begyndte en del af vinterglansen desværre at mistrives. Uden grund, så vidt vi kunne se. I hvert fald blev vi så trætte af det, at vi i 2016 ryddede det hele og plantede hvide høstanemoner og lagde masser af forårsløg, som vi kan se ud på i det tidlige forår. 

Hvide høstanemoner i halvskygge

Hvide høstanemoner i halvskygge

Så skete der desværre det, at høstanemonerne blev højere end forventet - grimt højere - så nu er de også væk, og vi er gået i tænkeboks.

Forårsløgene er mest blå og hvide iblandet lidt gult: Vintergækker, Dorothealiljer og Perlehyacinter, Skilla, Erantis og Mini-påskeliljer. Når de er afblomstret skal de visne blade dækkes af 'noget'.

Hvide stauder i det nederste bed
I det nederste bed er der et par klynger af hvide stauder, som har overlevet udskiftningen af resten af planterne.
I det tidlige forår står der en påskeklokke, hvid med fine røde tegninger.

I maj dukker der en klynge Storkonval op, der står med elegante hvide, hængende klokkeblomster. Når de er afblomstret og larver begynder at hulle bladene, klipper vi dem væk.
Om sommeren blomstrer der en hvid druemunke så diskret, at den næsten overses. Til gengæld pynter de hvide bær i efteråret.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have, som man kan besøge efter aftale. Haven er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk