Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

BYHAVEN I EBELTOFT   ⇘   HAVEPLAN OG HAVERUM   ⇘   MAGNOLIABEDET

Magnoliabedet

- to forskudte bede

Fra Gårdspladsen går man op ad gavltrappen langs Magnoliabedet.
Indtil 2020 stod der en 45 år gammel magnolia, der dannede loft og vægge over bedet - deraf navnet.
Magnoliaen blev fældet på grund af sygdom. Måske på grund af tre års tørke. Vi ved det ikke.
Foreløbig hedder bedet stadig magnoliabedet, selv om det nu er tilplantet med fire nye, små træer: Kirsebærkornel (Cornus Mas), der nogle gange kaldes en busk. Hvis man opstammer den bliver det til et træ.

Forskellen fra 'før til efter' er stor, men det skal nok blive godt.

Planterne i bedet

Egentlig består bedet af to bede i forskudte planer, men vi har valgt at der skal være samme planter i begge nivauer, så det fungerer som én enhed og dermed understreger niveauforskellen, der ellers kunne forsvinde i et mere uregelmæssigt bunddække eller ligefrem buskads.  Dermed kan man også se et gammelt betonfundament fra et hedengangent hønsehus/udhus. Det er vigtigt for os at fastholde stedets historie, og da huset har ligget her i over 300 år, er der sket meget.
Beplantningen har ikke været uden udfordringer, kan vi godt sige, og da magnoliaen blev fældet var der nogle af de skyggeelskende planter, der fik et shock. Forhåbentlig overlever de. Der går jo lidt tid, inden der er nyt 'tag' over bedet.

Planterne består af forsommerblomstrende stauder i lilla, lime og orange - sådan lidt kenzo-inspireret -  samt lidt hvide blomster og grønne græsser.
Det er Bølgetkronet storkenæb (Geranium phaeum 'Samobor'), Storrodet storkenæb (Geranium macrorhizum 'Spessart'), Lodden løvefod (Alchemilla mollis), Mørk Blåaks (Sesleria heufleriana) og Efterårsblåaks (Sesleria autumnalis). Der vokser også nogle eksemplarer af en stedsegrøn Lund-vortemælk: Euphorbia Amygdaloides 'Purpurea'.
Planen er, at det hele skal suppleres af lilla prydløg, der skal gentage lidt af de geometriske linjer og former fra de omkringliggende haverum rundt om huset.

Bølgetkronet storkenæb (Geranium phaeum 'Samobor')

Bølgetkronet storkenæb (Geranium phaeum 'Samobor')

Storrodet storkenæb (Geranium macrorhizum 'Spessart')

Storrodet storkenæb (Geranium macrorhizum 'Spessart')

Lodden løvefod (Alchemilla mollis)

Lodden løvefod (Alchemilla mollis)

Lund-vortemælk (Euphorbia Amygdaloides 'Purpurea')

Lund-vortemælk (Euphorbia Amygdaloides 'Purpurea')

Et par hvide solister

I tæppet af storkenæb, løvefod og græsser står en enkelt større staude og gisper i solen. Den savner magnoliaens skygge. 

Det er Hvid druemunke. Den er så diskret, at den næsten overses. Til gengæld pynter de hvide bær i efteråret.

Hvid druemunke (Actaea pachypoda)

Hvid druemunke ('Actaea pachypoda')

Det går bedre med et par hvide digitalis og en matrem. Begge dele har sået sig selv og er egentlig lidt forkerte i farverne. Vi får se, om de en dag bliver flyttet til en anden plads i haven.

Forårsløg

I de to forskudte bede har vi lagt mange forårsløg, som vi kan kigge ud på i det tidlige forår, mens stauderne stadig hviler sig.
Forårsløgene er hvide, blå og gule: Vintergækker, Dorothealiljer, Perlehyacinter, Skilla, Erantis og Mini-påskeliljer. Når de er afblomstret bliver de visne blade dækket af de friske grønne blade fra storkenæb og løvefod.

Forårsløg med blå og gule farver

Blå og gule forårsfarver

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk