Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Malus domestica 'Greencats'

Søjleæble

Malus domestica 'Greencats' (Søjleæble)

Malus domestica 'Greencats' (Søjleæble)

Malus domestica 'Greencats' (Søjleæble)

'Greencats' er et søjleformet æbletræ, der derfor passer godt til en lille have. Det tilhører en ny familie 'Cats' på fem sorter. Fælles for dem alle er, at de er skurv-, meldug- og kræftresistente, har flotte frugter og lav tendens til at sætte sidegrene.

Vækst
'Greencats' er langsomtvoksende, op til 3 meter højt. Skulle blive et kompakt og slankt søjletræ med mange sporer. Vi ved ikke, om det kan blive højere, for her i haven holder vi det på 2-2,5 meter. Dels af hensyn til plukning, dels af hensyn til designet i haverummet Teglhaven, hvor alle søjletræerne holdes i samme højde som udhuset.

Løv
Bladene er grønne og sunde.

Blomst
Hvide blomster i maj.

Frugt
Æblerne er grønne, faste, og saftige - minder om ’Granny Smith’. (Men er en krydsning af Golden Delicious og Bolero.) De har et dejligt lille kernehus. Især nemt, hvis æblet skal skæres ud.
Æblerne modner i slutningen af oktober, sidder godt fast og kan sagtens gemmes til december eller helt til februar, siger nogen, men så længe ligger de ikke hos os. Vi spiser dem bl.a. i salater, hvor sprødheden er et plus, men også som bagte æbler i løbet af november og december. 

Bestøvning
Skulle være selvbestøvende, men det giver altid bedre med andre bestøvere i nærheden. Vi har tre andre æbletræer, bl.a. et andet Cats-træ, og et par paradisæbler lige i nærheden. Greencats er selv en bestøver.

Vokesplads 
Greencats foretrækker en næringsrig og læfyldt plads i sol ligesom andre frugttræer.

Beskæring
Da træet er så slankt med sporer på hovedstammen, skal der kun beskæres sideskud, dvs, at man i løbet af sommeren klipper evt. sidegrene over fem blade, så den kan modannes til en frugtspore. Topskuddet vil - som på vores øvrige søjlefrugttærer - blive beskåret, så træet holder sig omkring 2 meter højt.

Greencats i vores have
Greencats blev sammen med Starcats plantet i 2013, så det er relativt nyt, men foreløbig lever det op til forventningerne. De er begge købt i en almindelig planteskole. 

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk