Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Nothofagus antarctica

Sydbøg

Nothofagus antarctica (Sydbøg) har bittesmå blad i åben krone, der lader meget lys slippe igennem

Nothofagus antarctica (Sydbøg) har bittesmå blad i åben krone, der lader meget lys slippe igennem

Nothofagus antarctica (Sydbøg) er et løvfældende, elegant og nærmest perfekt træ til en lille have. Det kan nemt opstammes, og da bladene er bittesmå og kronen meget luftig, skygger det kun ganske let og fint.

Vækst
Sydbøg bliver 6-8 meter høj og har en åben vækst.
Formen er opret og uregelmæssig. Den har ofte flere stammer med sidegrene, der vokser næsten vandret ud og forgrener sig i et sildebensagtigt mønster. Ældre grene snor og drejer sig og gør træet ekstra interessant.

Bark
Bar­ken er mørkegrå og glat med lysegrå pletter / småstriber på tværs. Senere kan barken sprække smukt og se dejlig gammel ud.

Løv
Bladene er bittesmå og sidder spredt. De er ovale med takket og kruset rand. Oversiden er blank og mørkegrøn med en lidt lysere underside.
Som en ekstra plus i en lille have, hvor der gerne skal være mange små oplevelser, så dufter sydbøgens blade af kanel, når man rører dem.
Høstfarven er flot gul.

Blomst
Sydbøg kan af og til sætte små blomster i grenhjørnerne.

Frugt
Der kan komme små bitte, trekantede bog, men de kan ikke spire i vores klima.

Vokseplads
Sydbøg vil gerne have sol/halvskygge.
Vores sydbøg får fuld sol og skygge om rødderne, fordi vi har et tæt bunddække.
Jordbunden er der lidt uenighed om. I naturen vokser den i sur jord, og nogle anbefaler letkalket sphagnum. Andre anbefaler letmuldet, veldrænet jord (ikke tør) med en ph omkring 7. Vores sydbøg stortrives i almindelig, god havejord, og vi er flinke til at lade visne blade ligge og formulde.
Sydbøg er fuldt hårdfør, men skal have et par år til at etablere sig. De første år kan man beskytte den mod frost. Det har vi aldrig gjort og har aldrig haft frostskader, men vi kender til problemet i andre haver. Så pak den ind, hvis du er i tvivl.
Sydbøg står bedst et sted, hvor der ikke er stærk blæst, da den kan blive ret skæv og ligefrem vælte, hvis ikke rødderne får tid til at få godt fast. Vores sydbøg har haft støtte til rødderne 50 cm over jorden i de første 5 år. Nu klarer den sig selv. Samtidigt har vi været omhyggelige med at grundvande de første mange år, således at vi har trukket rødderne ned og ikke lagt dem i overfladen.

Anvendelse i vores have
Vi bruger vores sydbøg som overstander i haverummet 'Skoven'. Det vil sige, at vi opstammer den, men det er også det eneste, vi gør. Den er så nem.

Om planten
Nothofagus er ikke en bøg, som vi kender dem, men da den hører til i bøgefamilien og stammer fra de løvfældende regnskove i det sydligste Sydamerika (Andesbjergene i Chile), hedder den Sydbøg. Det botaniske navn betyder 'Uægte bøg' (græsk 'nothos' = uægte, latinsk 'fagus' = bøg).

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk