Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVENS DESIGN      OVERSETE KVADRATMETRE

Oversete kvadratmetre

- få ekstra plads i haven

Udnyt en kvadratmeter to gange, og du har rent faktisk fået oplevelser på én kvadratmeter mere, end din haves areal. Herunder kan du se, hvordan vi har gjort - der er masser af andre muligheder.

Trickene er:

  • Plant i etager - eller skab andre oplevelser
  • Plant i højden - eller skab andre oplevelser
  • Plant lodret - eller skab andre oplevelser
  • Plant multiplanter

Plant i etager - eller skab andre oplevelser

En af de måder, vi skaber mange oplevelser på, er ved at plante i etager.

At 'plante i etager' vil sige, at vi har høje trækroner over lave trækroner over opstammede buske over stauder over bunddække. Resultatet er, at når vi tilplanter et lille bed på 10 m2 i tre etager, så får vi planter og oplevelser, som svarer til et bed på 30 m2. Smart, ikke?

Opstamning
For at få kroner i mange etager, opstammer vi næsten alle vores buske til træer. Derudover har vi mange små træer, der består af buske, der er podet på høje stammer og derved danner pæne, men små kroner over vores hoveder.

Oplevelser i etager

^
Foto 1: Kronen på en opstammet Parrotia persica (Papegøjebusk giver orange efterårsfarver over en Hydrangea Quercifolius (Egebladet Hortensia)
Foto 2: Nederst står bl.a. en Viburnum davidii (Dværg-Kvalkved) under en Mitchella repens (Tvestol) under en Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' (Kristtorn) under en Parrotia persica (Papegøjebusk
Foto 3: En fuglekasse i en kirsebærlaurbær over en lille buksbom
Foto 4: En lille metalskål over bl.a. Euonymus 'Canadale Gold' (Krybende benved) og Hosta fortunei 'Aureomarginata' (Funkia) og under en Kirsebærlaurbær


Plant lodret - eller skab andre oplevelser

De lodrette vægge i en have tager næsten ikke plads fra havens grundareal, men tilbyder alligevel masser af ledige kvadratmetre til at boltre sig på.

Lodrette flader har vi fra bygninger, hegn og havemure, plantesøjler samt større buske/træer/hække.

Ved at plante lodret og ikke bare have planter på havens jordoverflade, skaffer vi nogle ekstra m2 til havens areal og dermed plads til et par ekstra oplevelser. Andre oplevelser på de lodrette flader kan være figurer, skulpturer m.m. Det har vi lidt af, men ikke så meget. Vi er mest til planter.

Vi er naturligvis ikke dem, der har opfundet ideen med at udnytte de lodrette flader. Klatreplanter og altankasser har været kendt længe. En ny opfindelse er derimod den vertikale have (lodrette have), hvor planter simpelthen er plantet ved siden af hinanden på den lodrette flade. Vi lurer lidt på ideen - kan den mon omsættes til en byhave i Ebeltoft?

Foreløbig benytter vi os af 'normale' lodrette beplantninger, og har planter op ad hegn og mure, op i plantesøjler (der også kunne være stolper) og op i træer og buske.

Lodrette oplevelser

^
Foto 1: Hydrangera petiolaris (Klatrehortensie)
Foto 2: Cotoneaster horizontalis (Krybende dværgmispel)
Foto 3: En lille selvsået clematis
Foto 4: Fuglekasser på en ellers grøn væg af Cotoneaster horizontalis


  📌

Lodrette oplevelser i vertikale haver

Vi er ikke dem, der har opfundet ideen med at udnytte de lodrette flader. Klatreplanter og altankasser har været kendt længe.
En ny opfindelse er derimod den vertikale have (lodrette have), hvor planter simpelthen er plantet ved siden af hinanden på den lodrette flade.
Vi lurer lidt på ideen - kan den mon omsættes til en byhave i Ebeltoft?
Foreløbig benytter vi os af normale lodrette beplantninger, og har planter op ad hegn og mure, op i plante søjler (der også kunne være stolper) og op i træer og buske.

Se billeder af VERTIKALE HAVER »

Planter og andre oplevelser i højden giver et par ekstra kvadratmetre

Når vi jagter ekstra kvadratmetre i haven udnytter vi ikke bare de lodrette vægge, der byder sig til i et par meters højde. Vi vil simpelthen også have noget over vores hoveder. Derfor planter vi træer, selv om haven er lille, og vi planter lodret med noget, der skaber blikfang i 3-4 meters højde.

Nedenfor kan du se billeder med eksempler på blikfang i højden.

Oplevelser, der trækker blikket opad

^
Foto 1: Clematis alpina 'White Columbine i en Thuja 'Smaragd'
Foto 2: Glaskugle øverst i jernsøjle bevokset med efeu
Foto 3: Frøstande fra Clematis tangutica
Foto 4: Hyben på Rose 'Coral Dawn'


  📌

Høje træer gør haven større

Når man skal vælge sine træer, er det en vigtig pointe, at i hvert fald nogle af træerne skal være større end man selv er, for hvis man tilplanter en have med kun minitræer, der er lavere end én selv, så kommer haven til at virke lilleputagtig i stedet for stor.

Plant multiplanter, der udnytter en kvm flere gange

For at få mest muligt ud af haven har vi så vidt muligt valgt de enkelte plantesorter ud fra et krav om, at de skal være 'multiplanter', der kan udnytte én kvadratmeter flere gange. Det drejer sig om to slags planter.

Den ene slags multiplanter er planter, der tillader forårsløg, anemoner o.l. at blomstre smukt, før planten selv springer ud, dækker jorden og glæder os.

Den anden slags multiplanter er planter, der af sig selv kan levere flere højdepunkter i et bed i løbet af en sæson. Det kan eksempelvis være buske, der ikke bare er grønne, men som også får efterårsfarver, det kan være planter, der ikke bare blomstrer, men også dufter eller sætter bær, eller det kan være planter, der ikke bare er grønne, men har særlige bladfarver eller -former.

Godt og vel samme m2 have i hhv. marts og juni

^
Foto 1: I marts blomstrer botaniske krokus og Anemone Hepatica (Blå anemone) mellem de nøgne grene på en Hydrangea quercifolia 'Sikes Dwarf' (Dværgform af Egebladet hortenisa).

Foto 2: Samme kvadratmeter i juni. Busken har nu store grønne blade, der dækker de visne forårsplanter. Ved siden af blomstrer en Crusianella Stylosa (Rosenskovmærke).


Samme plante, men to forskellige oplevelser i hhv. maj og juli

^
Clematis alpina 'White Columbine'


Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk