Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Planterne i vores riohegn

Vi var bange for, at massive vægge ville virke klaustrofobiske mellem havens små rum, og valgte derfor cotoneaster horizontalis som gennemgående hegnsplante suppleret af clematis.

Cotoneaster
Cotoneaster horizontalis (Krybende dværgmispel) har en smuk grenbygning og bittesmå blade, der skaber luftige vægge med et fint filigranmønster, og alligevel dækker bladene, så man ikke kan se ind i næste haverum. Som mytologiens Kraka, der skulle møde nøgen, men dog tildækket.
Da cotoneaster desuden tåler sol og halvskygge - næsten skygge - er den et godt valg til hegn med varierede lysforhold.
Vi har plantet tre cotoneaster per meter.
Efter få år nåede den første plante toppen af hegnet.

Riohegn med Cotoneaster horizontalis er et fint og slankt hegn.

Riohegn med Cotoneaster horizontalis er et fint og slankt hegn.

Clematis
Vi kombinerede cotoneasterne med clematis, fordi clematis'erne allerede i anden sæson groede op hurtigt i hegnene og begyndte at danne den eftertragtede grønne væg. Efterhånden som clematis'erne voksede opad og blev bare forneden, groede cotoneasterne også opad, og dækkede nu den ledige plads.
I de to hegn, der virker som rumdelere, vokser en hvid clematis 'White Lady' i det første hegn og dels en rosa Clematis 'Cragside' og en selvsået lyseblå clematis i det andet. Oprindeligt var der en hvid clematis i det andet hegn, men den blev udskiftet til noget med mre farve. Den havde nu ellers nogle meget, meget flotte frøstande, så vi kan godt anbefale den. Den hedder Clematis 'White Columbine'.
I et riohegn, der skærmer for en bøgehæk, vokser Clematis 'Purple Spider' og Clematis 'Cragside' sammen med cotoneasterne.
Vi har plantet ca. en clematis per rionet.

Clematis Ianthina x Fusca i riohegn

Clematis Ianthina x Fusca i riohegn

Frøstande fra Clematis Purple Spider i vores riohegn sammen med Cotoneaster horizontalis med røde bær

Frøstande fra Clematis Purple Spider i vores riohegn sammen med Cotoneaster horizontalis med røde bær

Riohegn med Clematis Cragside, der blomstrer i maj

Riohegn med Clematis Cragside, der blomstrer i maj

Lille selvsået hyridclematis i et af riohegnene

Lille selvsået hyridclematis i et af riohegnene

Som beskrevet ovenfor fungerede det fint i de første år at have nogle lynhurtige clematis sammen med de lidt mere besindige cotoneastre, men kombinationen er fortsat glimrende.
Når det fortsat virker, er det fordi vi ikke beskærer clematis'erne ved basis, men derimod 20 cm under toppen af hegnene. Resultatet er, at clematis'erne får 'nøgne' grene nederst på hegnene, hvor cotoneasterne breder sig lystigt, og i stedet får blomster og blade øverst på riohegnene (foto herunder). Fint makkerskab.

Riohegn med hvid clematissky langs toppen. Clematis White Columbine

Riohegn med hvid clematissky langs toppen. Clematis White Columbine

Buskvedbend
Efter nogle år fik vi lyst til at have nogle mere stedsegrønne planter i riohegnet ind mod hækken i skellet. Hækken er tynd og tjavset, og i det tidlige forår dækker den ikke, Og da cotoneasteren smider bladene om vinteren, er der ret bart i 'Skoven' i det tidlige forår. Det er ikke fordi vi er menneskesky, men det er nu lidt hyggeligt at kunne sidde ude og nyde de blå anemoner, uden at man kan ses. Vi er vist lidt hulemennesker.
Under alle om stændigheder, ville vi gerne have et stedsegrønt slør, så vi besluttede at kombindere cotoneasterne med buskvedbend, der er en af vores 'yndlingssuperplanter'. Om buskvedbenden helt skal udkonkurrere cotoneasterne eller blot lægge et slør er ikke helt afgjort. Vi hælder nok til en total erstatning på de par meter, det drejer sig om. Det bliver vist lettest at styre.
Fordi cotoneasterne var flere år gamle og veletableret med mange rødder, da vi skulle plante buskvedbend, kunne vi ikke få buskvedbendplanterne helt ind til hegnet. Vi gjorde derfor det, at vi selv lavede stiklinger, som vi plantede ud, så snart de havde rødder, således at de ikke skulle have så stort et hul. Det tærer på tålmodighedskontoen, men pyt: Der var jo både hegn og cotoneastere, så vi har taget tiden til det.
Det betyder dog, at der kommer en lille grøn fodpose langs hegnet. Det er der ikke noget at gøre ved. Reparationer er næsten altid noget bøvl. Buskvedbenden kommer i det hele taget til at fylde mere opad hegnet, men det bliver stadig en slank løsning.
Det ser lovende ud, synes vi.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk