Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Rhododendron eller azalea?

Der er tilsyneladende flere videnskabelige måder at inddele rhododendron og azalea på, og navngivningen, når man køber planter eller slår op i bøger og på nettet, er desværre ikke konsistent.
Ét er i hvert fald sikkert: Alle arter hører til Rhododendron-familien, hvorfor vi overordnet kalder vores planter for rhododendroner, og i det omfang vi kan finde ud af undergruppen, så tilføjer vi det.

Midt i forvirringen har vi fundet en forklaring på forskellene mellem rhododendron, azaleaer og japanske azaleaer på Millais Nurseries hjemmeside. Planteskolen fik guldmedajle på Chelsea Flower Show i 2011 for at være de bedste i England til at dyrke rhododendron og azalea, så noget må de vide om emnet...!
Forklaringen giver ikke nødvendigvis facit på hvilken gruppe, en anskaffet plante tilhører, bl.a. fordi de fleste tilhører en eller anden hybrid, men vi synes, det er en god hjælp - også til at forstå planternes forskellige vækstkrav.

Rhododendron
Rhododendron stammer overvejende fra Himalayabjergene, hvor der findes cirka 600 forskellige rhododendronarter. Disse kan inddeles i fire grupper:
1) De 'kuldskære', der gror i en 'beskyttet zone' i omkring 2500 meters højde.
2) Storbladede arter, der gror i fyrreskove i omkring 3000 meters højde.
3) Småbladede arter, der vokser længere oppe blandt ener og på alpine enge op til trægrænsen i omkring 3500 meters højde.
4) Dværgrhododendroner, der vokser under alpine forhold med snedække en del af året.
Ud fra disse fire grupper er der gennem årene udviklet en masse hybrider. Der er i dag registreret omkring 20.000 sorter.

Azalea
Der er to tydeligt forskellige typer azalea (der begge hører til rhododendronfamilien):
1) Stedsegrønne / halvstedsegrønne azaleaer, også kaldet japanske azaleaer.
2) Løvfældende azaleaer.

Stedsegrønne / japanske azaleaer
Denne gruppe har små blade, som de helt eller delvist beholder om vinteren. De bliver generelt 40-80 cm på 10 år.
Disse stedsegrønne / halvstedsegrønne azaleaer stammer alle fra Japan, hvor en plantesamler, EH Wilson, i begyndelsen af 1900-tallet indsamlede 50 arter. Ud fra disse er der lavet et utal af hybrider.

Løvfældende azaleaer
Denne gruppe får generelt duftende blomster, smukke høstfarver og en højde på 120-150 cm på 10 år.
De løvfældende azaleaer stammer især fra Tyrkiet, Amerika, Japan og Taiwan. Azalea luteum, som rigtig mange kender, er bl.a. fra Tyrkiet. De amerikanske arter er relativt bombastiske og blomstrer senest. De asiatiske arter er mere elegante i både vækst og blomstring.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk