Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER   ⇘   ANLÆG OG ETABLERING      RIOHEGN

Riohegn i vores have

- anskaffelse og opsætning

Vi har tre hegn af rionet.
To af hegnene fungerer som rumdelere og danner vægge i vores haverum. Dvs at hegnene ses fra begge sider, og derfor skal de også være pæne på begge sider.
Det tredje hegn skråner ca 1 meter og skjuler en trist hæk. Dette hegn ses kun fra den ene side.

Anskaffelse af riohegnene

Vi bestilte vores riohegn hos Havesmeden i Horsens, der lavede dem efter mål, da de skulle passe så nøjagtigt som muligt til vores lille have. En halv meter fra eller til betyder nemlig rigtig meget, når pladsen er sparsom.
Vi har et link til Havesmeden blandt vores links, men der må være andre muligheder rundt om i landet.

Specifikationer

Materiale - galvaniseret jern
Vi besluttede, at stolper og riohegn skulle være galvaniserede, for at vi ikke skal få flere (uforudsete) udgifter til hegn i vores levetid, og for at hegnet ikke skal udskiftes på et tidspunkt, hvor vi ikke magter det fysisk, og/eller på et tidspunkt hvor planterne, der dækker hegnet, vil tage skade af en udskiftning. Vi orker ikke at starte forfra igen med planter, der ikke dækker.
Man kunne måske nok vælge kun at galvanisere stolperne, der jo står i jorden, men med vores løsning véd vi, at det hele holder - også i alderdommen.
De første par år var de galvaniserede hegn meget tydelige, og her havde rustne hegn helt klart været pænere, men i dag er hegnene dækket med planter, og vi er glade for, at det er samme materiale, der er brugt overalt.

Mål
Vores hegn er 180 cm høje.
Vi har valgt, at alle fag skal have samme bredde af hensyn til det samlede udtryk, fordi ensartethed giver harmoni.
De to hegn, der virker som rumdelere mellem haverummene Teglhave, Fyrstien og Skoven, er på hhv. to og tre fag.
Et tredje hegn, der skjuler en grim hæk i et skel, er på fem fag og står på en jævnt skrånende grund.
Ved bestillingen af det skrå hegn, var det vigtigt - ud over højde og bredde på fagene - tillige at opmåle den samlede jordstigning af hensyn til placering af monteringskroge (se næste afsnit). Vi fortalte blot, hvor meget højdeforskellen var på nederste og øverste stolpe, og så udregnede smeden, hvor krogene skulle sidde. Det er lavet sådan, at det stiger 'en tern' pr fag, så de vandrette linjer ikke brydes.
Med lidt god vilje, kan man se det på billedet herunder.

Montering af hegn på stolper
Rionettene er monteret på stolperne ved hjælp af tre kroge på hver stolpe. Krogene havde smeden sat på før galvanisering. Så vi skulle bare hægte det på.
På stolperne til det hegn, der står på skrånende grund, var krogene sat forskudt, således at det passede perfekt, da vi samlede det.

Opsætning af vores riohegn

Ved hvert af de tre hegn begyndte vi opsætningen med at nedgrave én stolpe, som vi udmålte den helt korrekte placering af, jf vores haveplan. Det lyder måske banalt at præcisere, men den helt nøjagtige placering er ekstra vigtig i en lille have, da en fejl på bare 30 cm kan være katastofalt meget, når pladsen er trang.
Denne første stolpe stampede vi fast i den rette højde - og helt lodret vha vatterpas, naturligvis. Stolperne er ikke støbt, kun stampet.
Dernæst trak vi en snor helt præcist i hegnets retning. Langs snoren målte vi ud til den næste stolpe, og efter at have gravet hullet og sat stolpen løst i, hægtede vi hegnet på og kunne dermed foretage den endelige tilretning af afstand og højde, imens vi bankede stolpen fast (husk stadig vatterpas).
TIP: Bank ikke stolperne heeeelt fast undervejs. Der kan blive brug for justering til sidst, for selv om man er omhyggelig, kan stolpernes placering godt slingre lidt (er i hvert fald vores erfaring), og hvis man skal se på langs af hegnet, er det ikke kønt, hvis en enkelt stolpe er havnet 5-10 cm til en af siderne.

Beplantning af vores riohegn

Så snart hegnene var sat op, plantede vi dem til, således at de hurtigt kunne blive grønne. Det galvaniserede net var MEGET synligt i starten. I dag fungerer det perfekt.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk