Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

BYHAVEN I EBELTOFT   ⇘   HAVEPLAN OG HAVERUM   ⇘   SKOVEN

Skoven

- længst væk fra huset, 'naturlig' og med dejlig flimmerskygge

Skoven' i vores lille byhave er naturligvis ikke en rigtig skov, og det havde nok været mere korrekt at kalde den 'Skyggehaven'. Af en eller anden grund hedder den bare ikke det, men 'Skoven'. Måske det er fordi 'Skyggehaven' lyder lidt kedeligt og i hvert fald ikke vildsomt, som det skal være.
Skoven er nemlig det haverum, der ligger længst borte fra huset og dermed længst borte fra det forarbejdede og bearbejdede (jf vores haveplan). Dette skal ikke forstås sådan, at der her er brugt færre kræfter på design og plantevalg - faktisk tværtimod. At få noget til at se naturligt, frodigt og 'vildt' ud  - og vel at mærke blive ved at se sådan ud og ikke med tiden vokse til det rene vildnis - er en vanskelig opgave.

Vores lille skov med frodighed under trækronerne.

Vores lille skov med frodighed under trækronerne.

Andet og tredje forsøg

For os lykkedes det først i andet forsøg at ramme skovstemningen, for i starten var vi ikke gode nok til at blande planterne mellem hinanden, sådan som naturen gør det. Efter nogle år måtte vi derfor rokere temmelig meget rundt med planterne - og det var da heldigvis også en anledning til at finde noget nyt. Vi supplerede bl.a. med nogle græsser, da skov uden en eller anden form for græs er nærmest utænkelig.

På trods af at andet forsøg var bedre end det første med hensyn til plantevalget, så besluttede vi i 2012 at gøre endnu et forbedringsforsøg. Denne gang med en udvidelse af de niveauforskelle, vi allerede havde lavet, og en yderligere opstramning af plantevalget. Rummet er fortsat forårs- og sensommerblomstrende, og farverne de samme, men vi syntes, der manglede noget mere struktur.
Den ekstra niveauforskel med stolper understreges af en hortensiahæk langs kanten. Hortensiaerne er en sort, der ikke får kuglerunde blomster, men mere naturlige og enkle skærme: 'Twist-n-shout'.

Trin og snoede stier fører rundt til Skovens siddepladser.

Trin og snoede stier fører rundt til Skovens siddepladser.

Skovstemning i haven

Når vi til daglig kalder haverummet for Skoven, skyldes det, at mange af de designelementer, der danner skelettet i haverummet, er ting, man genkender fra en rigtig skov: Stiforløbet bugter sig på kryds og tværs, stiernes bredde varieres ved hjælp af bunddække, som vokser ud over stien, belægningen er træflis, der er niveauforskelle med flere små trapper af både træ og sten, der er træstammer, og der er stabler af afsavede grene o.l. (billede 1 herunder).
Planterne er naturligvis ikke rigtige skovplanter - det er trods alt ikke muligt i en lille have på 100 m2, som er størrelsen på Skoven.
Papegøjebuske/-træer er bl.a. gode små-skovtræer, da bladene ligner bøgeblade, og flere af vore gæster tror faktisk, at det er små bøgetræer, vi har (billede 2 herunder). Vi har også et rødt egetræ, der er podet på stamme og ikke bliver mere end ca 4 meter højt, en dværgelm, der får en tyk og kroget stamme, og mange flere.

En tilgroet brændestabel skaber skovstemning.

En tilgroet brændestabel skaber skovstemning.

Det ligner bøgeblade, men er en Papegøjebusk.

Det ligner bøgeblade, men er en Papegøjebusk.

Forår i skovbunden

Om foråret, før træerne springer ud, dækkes 'skovbunden' af planter, der hører hjemme i en skov, fx blå anemone (billedet herunder), lungurt og kodriver og hundredevis af løgplanter: erantis, botaniske krokus, skilla, små botaniske tulipaner og påskeliljer m.m. der alle har et nogenlunde naturligt udseende.
Senere kommer nogle gule Apeldoorn tulipaner, hvide narcisser og blå klokkeskilla. De meget kunstige variationer med fancy farver, frynser og fyldte blomsterhoveder holder vi os fra.

Blå anemoner trives i vores skovbund.

Blå anemoner trives i vores skovbund.

Sommer og sensommer

Så snart forårsblomsterne er afblomstret, og træerne (bl.a. opstammede og podede buske) springer ud, dækkes skovbunden og de nedvisnende løgtoppe af mere skyggetålende stauder, der skal blomstre i sensommeren, f.eks.høstanemone og astilbe, og af græsser og bregner samt af bladene på to store buske (egebladede hortensier), der velvilligt dækker adskillige kvadratmeter jord.

Grønne blade dækker forårets nedvisnende løgvækster.

Grønne blade dækker forårets nedvisnende løgvækster.

Højsommer og sensommer i Skoven.

Højsommer og sensommer i Skoven.

Høstfarver

Træerne i Skoven er først og fremmest valg ud fra hensynet til højde og bredde og ud fra ønsket om, at de skal bidrage til illusionen om, at vi befinder os i en skov.
Men de er også valgt ud fra et ønske om at få smukke høstfarver, der understreger skovstemningen om efteråret. Papegøjetræer, surbærtræer og benvedtræer (forskellige Euonymus) er gode skovplanter, der får de mest fantastiske røde, gule og orange farver.

Høstfarver er vigtige for os, så dem har vi mange af.

Høstfarver er vigtige for os, så dem har vi mange af.

Skovbrug - i en lille byhave

Hvad bruger vi skoven til?
For det første nyder vi at 'gå skovture' fra det tidlige forår til de sidste blade falder om efteråret.
Vi nyder også, så snart solen har fået en smule magt i februar-marts, at se ud på skovbundens spraglede farver inde fra havehuset, hvor der tidligt er så varmt, at vi kan sidde der.

Og når sommerheden gør det uudholdeligt at sidde i solen, så nyder vi at sætte os under træernes skygge på en af Skovens siddepladser og betragte musvitterne og blåmejserne, som har travlt med at fodre det sidste kuld i en eller flere af fuglekasserne.

En bænk til stille eftertænksomhed.

En bænk til stille eftertænksomhed.

Adirondackstole til en drink i aftensolen.

Adirondackstole til en drink i aftensolen.

Frugt og bær til fugle og mennesker

Som i enhver skov, så er der masser af bær og frugter, som vi nyder at gå og spise af, og i endnu større udstrækning nydes af fuglene: Æbler, sveskeblommer, paradisæbler, surbær, kirsebærlaurbær og tjørn.
Vi når som regel at høste noget til kryddersnaps, før fuglene er der.

Æbler til os og Skovens fugle.

Æbler til os og Skovens fugle.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have, som man kan besøge efter aftale. Haven er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk