Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

BYHAVEN I EBELTOFT   ⇘   HAVEPLAN OG HAVERUM   ⇘   SKOVEN

Skoven

- længst væk fra huset, 'naturlig' og med dejlig flimmerskygge

Skoven' i vores lille byhave er naturligvis ikke en rigtig skov, og det havde nok været mere korrekt at kalde den 'Skyggehaven'. Af en eller anden grund hedder den bare ikke det, men 'Skoven'. Måske det er fordi 'Skyggehave' lyder lidt kedeligt og i hvert fald ikke vildsomt, som det skal være. Målet er flimmerskygge med oaser af lys.
Vores Skov er det haverum, der ligger længst borte fra huset og dermed længst borte fra det forarbejdede og bearbejdede (jf vores haveplan). Dette skal ikke forstås sådan, at der her er brugt færre kræfter på design og plantevalg - faktisk tværtimod. At få noget til at se naturligt, frodigt og 'vildt' ud  - og vel at mærke blive ved at se sådan ud og ikke med tiden vokse til det rene vildnis - er en vanskelig opgave.

Skovstemning i haven

Når vi til daglig kalder haverummet for Skoven, skyldes det, at mange af de designelementer, der danner skelettet i haverummet, er ting, man genkender fra en rigtig skov: Stiforløbet bugter sig på kryds og tværs, stiernes bredde varieres ved hjælp af bunddække, som vokser ud over stien, der er træstammer, og der er stabler af afsavede grene o.l.
Planterne er naturligvis ikke rigtige skovplanter - det er trods alt ikke muligt i en lille have på 100 m2, som er størrelsen på Skoven.
Papegøjebuske/-træer er eksempler på gode små-skovtræer, da bladene ligner bøgeblade, og flere af vore gæster tror faktisk, at det er et bøgetræ, vi har. Vi har også et rødt egetræ, der er podet på stamme og ikke bliver mere end ca 4 meter højt, en Kristtorn (Myrtifolia), der vokser meget langsomt og bare bliver et lille træ, taks og andre skovagtige planter.

Vi har justeret flere gange, for i begyndelsen var vi ikke gode nok til at blande planterne mellem hinanden, sådan som naturen gør det. Vi supplerede bl.a. med nogle græsser, da skov uden en eller anden form for græs er nærmest utænkelig.

Den seneste justering begyndte vi på i 2018, og det blev stort set færdigt i 2020. Vores erfaringer over mange år havde nemlig lært os, at nogle af de 'skovplanter' vi havde valgt, ikke passede godt nok til klimaet og jordforholdene her i haven.
Det skyldes, at der falder der betydeligt mindre regn og er mange flere solskinstimer i Ebeltoft, end vi nogensinde før har oplevet i tidligere haver på Sjælland.
Så for at undgå daglig vanding i varme somre, skulle nogle af de planter, vi havde valgt, udskiftes til tørketålende planter. Samtidigt udkiftede vi jorden i det mest tørkeramte bed, så det bedre holder på fugten.

Det er to vigtige moraler: Man skal undersøge klimaet og vækstforholdende, inden man planter. Og man skal jordforbedre, inden man planter. Det er MEGET nemmere. Og billigere.

Forsommer og sommer

Så snart forårsblomsterne er afblomstret, og træerne springer ud, dækkes skovbunden og de nedvisnende løgtoppe af stauder, græsser og bregner samt mindre buske.

Grønne blade dækker forårets nedvisnende løgvækster.

Grønne blade dækker forårets nedvisnende løgvækster.

Ud over de mange grønne nuancer og former i bladene, har vi valgt farven hvid som den primære farve (suppleret af lyse pasteller). Den hvide farver har vi især i blomsterne, men også i en del blade.

Efterår og masser af farver

Træerne i Skoven er først og fremmest valg ud fra hensynet til højde og bredde og ud fra ønsket om, at de skal bidrage til illusionen om, at vi befinder os i en skov.
Men de er også valgt ud fra et ønske om at få smukke høstfarver, der understreger skovstemningen om efteråret. Papegøjetræer, surbærtræer og benvedtræer (forskellige Euonymus) er gode skovplanter, der får de mest fantastiske røde, gule og orange farver.

Skovbrug - i en lille byhave

Hvad bruger vi skoven til?
For det første nyder vi at 'gå skovture' fra det tidlige forår til de sidste blade falder om efteråret.
Vi nyder også, så snart solen har fået en smule magt i februar-marts, at se ud på skovbundens spraglede farver inde fra havehuset, hvor der tidligt er så varmt, at vi kan sidde der.

Og når sommerheden gør det uudholdeligt at sidde i solen, så nyder vi at sætte os under træernes skygge på en af Skovens siddepladser og betragte musvitterne og blåmejserne, som har travlt med at fodre det sidste kuld i en eller flere af fuglekasserne.

Frugt og bær til fugle og mennesker

Som i enhver skov, så er der masser af bær og frugter, som vi nyder at gå og spise af, og i endnu større udstrækning nydes af fuglene: Æbler, paradisæbler, surbær, kirsebærlaurbær og tjørn.
Vi når som regel at høste lidt surbær og kirsebærlaurbær til kryddersnaps, før fuglene er der.

Æbler til os og Skovens fugle.

Æbler til os og Skovens fugle.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk