Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

BYHAVEN I EBELTOFT   ⇘   HAVEPLAN OG HAVERUM   ⇘   SLUGTEN

Slugten

- med en sti langs to forskudte bede

Fra Gårdspladsen går man ad en langstrakt trappe op gennem Slugten, der er et haverum mellem en gavl og en høj havemur.
Langs stien ligger to forskudte bede.
Indtil 2020 stod der en 45 år gammel magnolia, der dannede loft over bedene, men træet blev fældet på grund af sygdom. Måske på grund af tre års tørke. Vi ved det ikke.
I dag er bedene tilplantet med fire nye, små træer: Kirsebærkornel (Cornus Mas), der nogle gange kaldes en busk. Hvis man opstammer den bliver det til et træ.

Forskellen fra 'før til efter' er stor, men det skal nok blive godt.

Der, hvor Gårdspladsen mødes med Slugten, er der en lav væg af jernkasser på grund af niveauforskellen. Kasserne er beplantet med en påskeklokke, som står som en lille grøn mur hen over efteråret og vinteren.

Planterne i Slugten

Vi har valgt at plante samme planter i begge de forskudte bede langs stien, så bedene fungerer som én enhed og dermed understreger niveauforskellen, der ellers kunne forsvinde i et mere uregelmæssigt bunddække eller ligefrem buskads. 
Dermed kan man også se et gammelt betonfundament fra et hedengangent hønsehus/udhus. Det er vigtigt for os at fastholde stedets historie, og da huset har ligget her i over 300 år, er der sket meget.

Beplantningen i bedene har ikke været uden udfordringer, kan vi godt sige, og vi har plantet om mange gange, hvorfor bedet lyder navnet 'Slagmarken'. Vi håber, at den nuværende beplantning med  forårsløg, stauder og græsser under de fire kirsebærkorneller holder i mange år.

Vi kan godt lide, at havens blomstring er koncentreret til få haverum af gangen, og i Slugten blomstrer det især i det tidlige forår og i forsommeren. 

Uden for blomstringstiden er bedene blot et afvekslende grønt tæppe bestående af græsser Mørk Blåaks (Sesleria heufleriana) og Efterårsblåaks (Sesleria autumnalis) og staudebladene.

Forårsløg med blå og gule farver

Symfoni af græsser og staudeblade

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk