Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold'

Russisk kulsukker

Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold' (Russisk kulsukker)

Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold' (Russisk kulsukker)

Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold' er en spektakulær staude, især på grund af de store, gulbrogede blade.

Vækst
Opret. Bliver hos os op til 1,8-2 m høj, men da den skal klippes ned efter første blomstring, er den det meste af tiden lavere.

Løv
Bladene, der sidder i en roset, er kæmpestore, ru og lysegrønne med fantastiske cremegule kanter. De kan blive lidt slidte af blæst eller hård håndtering, men skyder villigt nye efter nedklipning.

Blomst
I juni kommer der små fine lyslilla, hængende klokker på lysgule skudspidser. Fantastisk sammensætning af farver - se foto nederst på siden. Blomsterne sidder i toppen af 1½-2 m høje stængler.

Frugt
Ingen

Voksested
'Axminster' foretrækker fugtig, men veldrænet jord i sol-halvskygge. Vores eksemplar får 'let skygge', dvs fuld skygge, men masser af himmellys, og den stortrives
Jo mere skygge, jo mere tørke kan den klare.

Pasning
De høje blomsterstilke er sådan set stive nok, men hvis de ikke må 'vælte lidt ud til siden', må de have en pind og en opbinding. Det får den hos os.
Efter blomstring i juni skærer vi planten helt ned. Dels fordi den ser lidt slidt ud, dels fordi der straks kommer nye, kæmpestore blade igen. Vi har den mest for bladenes skyld og andet sæt blade er næsten altid de største. Så den får kniven omkring første juli.
Bladene er meget ru, så brug handsker.
Kulsukker er sund, men kan blive spist af snegle. Det er dog ikke et problem i vores lille have, der ligger midt i en by. Har vi meget fugtigt vejr, bruger vi lidt sneglegift, men ikke til hverdag.

Formering
Kulskukker kan efter sigende deles i foråret, eller man kan tage rodskud i det sene efterår/om vinteren. Vores har ikke fristet til hverken deling eller afhug, for selv om den gror supergodt, så har den kun bredt sig sparsomt.
Frøene skulle let kunne spire, siger nogen, men det er måske kun den naturlige, der gør det, for andre siger, at det er vanskeligt. Vi har prøvet én gang, og det blev der ikke nogt ud af. Da vi klipper planten ned straks efter blomstring, har vi aldrig naturlig frøsætning. 

Anvendelse i vores have
Vi har 'Axminster' stående i et 'Gult skyggebed' sammen med andre planter med gule blade / blomster.

Om planten
Der findes mange sorter af kulsukker. Vores sort er en hybrid mellem S. officinale x S. asperum, der stammer fra bjerge i Kaukasus.

Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold' (Russisk kulsukker) omkring 1. august efter nedklipning i juli.

Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold' (Russisk kulsukker) omkring 1. august efter nedklipning i juli.

Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold' (Russisk kulsukker) med lyslilla klokkeblomster i juni

Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold' (Russisk kulsukker) med lyslilla klokkeblomster i juni

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk