Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER   ⇘   ANLÆG OG ETABLERING      TEGNING AF HAVEPLAN

Tegning af haveplan

- vores erfaringer

Dette skal du bruge
Man starter sin haveplan med at lave en grundplan, der viser havens skel, eksisterende hus, udhuse, større træer o.l.
Læs om opmåling = grundplan

Tag en masse kopier eller scan grundplanen ind på computer, før du begynder at tegne, således at du kan tage en ny grundplan, efterhånden som ideerne udvikler og ændrer sig.
Du kan også lægge et mellemlægspapir over grundplanen og tegne på det, men det skrider let og er bedst til de første skitser.

Brug lineal, når du tegner huse m.m., så du får snorlige streger i de rette længder og størrelser, og brug blyant, så du kan viske ud. Brug gerne en stiftblyant, som holder sig spids.
 

Dette kan du med fordel tegne 
På grundplanen tegner du alle dine drømme, så den bliver til en haveplan. Du tegner for eksempel kommende:

 • carport, udhuse, drivhus
 • terrasser og andre siddepladser
 • gangstier og køreveje (En ikke særligt bred sti skal være mindst 1 meter, så der er plads til, at planter på begge sider hænger smukt ud over.
 • græsplæne
 • hegn og hække i skellet. En voksen, smal hæk tager snildt 50 cm. Tegn MINDST en halv meter.
 • indvendige hegn, hække, mure og andre former for vægge mellem havens rum
 • tørreplads, affaldsstativer og postkasse
 • regnvandsbeholder og kompostbunke
 • legeplads, trampolin og bålplads
 • vandbassin, flagstang og pergola
 • køkkenhave, hønsehus, kaninbure osv.
 • store og/eller markante træer
 • bede


Praktiske tips til tegningen
Vær omhyggelig med at tegne haveelementerne i de rette mål. Især hvis pladsen er sparsom. Et drivhus, der er tegnet ½ meter forkert, kan være katastrofalt i en lille have, når man går i gang med anlægsarbejdet. Reultatet kan blive at et bed eller en gangsti i den anden ende af haven pludselig bliver irriterende smalt.

Husk at tage højde for solens gang og skygger fra huse og planter, når du placerer elementerne i forhold til hinanden. Terrassen foran huset har måske dejlig sydsol om eftermiddagen, men hvis huset skygger for morgensolen, skal der måske være en morgenterrasse et andet sted. Og har rosenbedet også sol om 10 år, når de omgivende buske og træer er vokset til?

Afprøv elementerne sammen med hinanden og bliv ved med at flytte rundt, til du er tilfreds.
Hele ideen med at tegne er jo netop, at man kan flytte rundt med det hele og opdage fejl og mangler FØR, man har anlagt haven. Hvis man er på bar bund, kan nedenstående rækkefølge være en hjælp til at komme i gang.

Konstruktioner
I første omgang er det godt at optegne, hvor 'konstruktioner' som drivhus, terrasse, stier m.m. skal placeres. Placeringen af disse faste elementer er især vigtig, når pladsen er sparsom, for så skal et drivhus helst kunne andet end at levere tomater. Det skal måske også være et fokuspunkt, der tager opmærksomheden fra en stor elmast, eller et udhus skal bruges til at give læ på en aftenterrasse.
Tænk også på, at terrasser skal være større, end man tror, for at der er ordentlig gangplads rundt om liggestole, borde, krukker, grill, parasoller, børn, hunde og hvad man ellers får samlet sammen.
Stier skal være bredere end man tror. Der kommer så let til at vokse planter ud over og inden man ser sig om, er der måske kun 50 cm tilbage at gå på - og at passere hinanden på. 1 meter til en 'lille hovedsti' er ikke for meget

Beplantningstyper
Efter placering af 'konstruktionerne' - og næsten samtidigt - skal man skitsere hvilke typer beplantning, man har brug for, dvs. hvor der af hensyn til det samlede havedesign er brug for, at der er 'noget', der er højt, lavt, stort, grønt, rødt, skygger osv. Det kan også være, at man ved, at der skal være et rosenbed, urtehave o.l. Bede afsættes med bedets ydermål. Hvilke enkeltplanter, der skal anvendes til at give det ønskede design, beslutter man først bagefter.

Planter
Markante enkeltplanter indtegnes på haveplanen med omrids.
Opstammede træer tegnes med stammen som et kryds eller en prik, og kronens omkreds tegnes med en stiplet linje. Kroner bliver store! Så sæt den rigtige størrelse på. Et paradisæbletræ bliver snildt 5 meter i diameter. Prøv en dag at måle efter i en anden have eller i naturen. Kroner ser så små ud oppe i luften.
Tænk i det hele taget på, at planterne vokser, og at en lille ny busk måske bliver fire meter i udvokset bredde. Dvs at den skal stå to! meter fra skellet, hvis man ikke skal genere naboen.
 

Tjek, mens du tegner
Mens du tegner, skal du løbende sætte dig på havens og husets siddepladser og vurdere dine planer. Et stort træ, man ønsker sig, kan jo lige så godt stå i sigtelinjen mellem naboens altan og den spisestol, hvorfra man plejer at kigge ud i haven. Og drømmebusken på tre meter skal omvendt ikke stå lige i det eneste frie kig, man har mellem nabotagene. Sæt bambuspinde op rundt om i haven for at vurdere sigtelinjer og højder på bygninger, udvoksede planter m.m.
Brug lang tid. Meget lang tid. Havens skelet skal holde hele livet.

Når vores have fungerer godt for os efter flere år, er vi overbeviste om, at det er fordi vi brugte rigtig lang tid på at tegne og på at kontrollere effekter og sigtelinjer helt ned i detaljen og ud i fremtiden.
 

Vi tegnede to haveplaner
Vi brugte hele det første efterår og vinter, hvor vi boede her, til at klarlægge vores krav til haven og beslutte de overordnede principper om haverum, stil og stemning. Vi valgte bl.a., at gårdspladsen skulle afspejle husets alder (ca. 1723) og beliggenhed i en gammel købstad, og at vi derfor ville udskifte en spraglet og absolut moderne belægning med noget mere klassisk.

Mens vi skiftede fliser og byggede havemur på gårdspladsen i løbet af det første forår og sommer, tænkte vi videre over resten af haven, og vi tegnede en flot haveplan med hegn, rum og stier.

I efteråret gik vi i gang med at udføre haveplanen, der desværre viste sig at være dårlig, da vi begyndte at afsætte den med bambuspinde. Så vi fortrød og gik i tænkeboks en vinter mere.

Halvandet år efter at vi flyttede ind, havde vi den endelige haveplan. Med få justeringer holder den endnu - flere år efter.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk