Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Thuja occidentalis 'Smaragd'

Tuja, Livstræ

Tre opstammede Thuja occidentalis 'Smaragd' (Livstræ)

Tre opstammede Thuja occidentalis 'Smaragd' (Livstræ)

Thujaer er nogle af de træer, der får en smuk bark, og da vi opstammer vores 'Smaragder', bliver resultatet nogle små opstammede, stedsegrønne træer med en krone på 1½ x 4 meter og en køn stamme. På billedet ses en opstammet 'Smaragd' bagerst, og man kan se, at den er slankere end den forreste 'Holmstrup'.

Vækst
'Smaragd' bliver 4-6 meter høj og 1-1½ meter bred.

Løv
Thujaer er saftiggrønne. De tåler fint klipning i det grønne, men man ikke kan regne 100 % med, at de skyder fra nøgne grene. Skal man opstamme, er det naturligvis ikke et problem.

Frugter
'Smaragd' får ikke frugter.

Vokseplads
Thujaer skal have fuld sol, evt. halvskygge.

Beskæring
Vi beskærer med henblik på opstamning og beskærer løbende parallegrene, der kan flække træet dødeligt. Løvet studser vi efter behov. 

Vores anvendelse
Vi har i alt ni thujaer fordelt i havens rum, og det er dermed en af havens gennemgående planter, der bidrager til at haverummene hænger sammen og gør haven til en helhed. De er alle ved at blive stammet op til små stedsegrønne træer med smuk bark og slanke kroner.
De otte af vores thujer er af sorten 'Smaragd', der bliver 5-6 meter og 1-1½ meter bred. En enkelt af vores thujaer er af sorten 'Holmstrup', der bliver kun 3-4 meter høj og til gengæld 1½-2 meter bred. Dvs enten lav og bred eller høj og slank. Da thujaer holder sig slanke, regner vi ikke med at skulle klippe dem ind. Vi regner heller ikke med at tage af toppen, da de ikke bliver højere, end de gør og holder sig slanke. Vi må se. Ellers er det til at klare med en teleskopsaks, hvis man ikke venter for længe.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk