Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Ulmus 'Jacqueline Hillier' (har haft)

Dværgelm

Ulmus 'Jacqueline Hillier' (Dværgelm)

Ulmus 'Jacqueline Hillier' (Dværgelm)

Ulmus Jacqueline Hillier kan formes til et fint lille skovtræ.

Vækst
Ulmus Jacqueline Hillier er et lille træ, der kan blive 2-5 meter høj - der er ikke enighed om størrelsen. Der er også nogle, der kalder den en busk.
Dværgelm har nogle bittesmå søde takkede blade, der sidder fuldstændig tæt.
Dværgelm får en meget flot stamme, der deler og kroger sig, som et stort gammelt træ, og det er da også for stammens skyld (billedet), at vi har plantet den.
Den regnes for sund, men hos os får den lus, hvis kronen ikke udtyndes så den er let og luftig. Ofte opdager vi det ved, at bladene underneden bliver sorte og væmmelige og ikke, fordi de angrebne blade krøller som for eksempel på kirsebær.

Voksested
Dværgelm er hårdfør og trives i sol/halvskygge og almindelig jord.

Anvendelse hos os
Vi har plantet vores dværgelm under en papegøjebusk/-træ og havde den plan, at papegøjebusken skulle lave krone i tre til fire meters højde og dværgelmen i halvanden til to meters højde. Det er dog en af de planer, der har snydt os, for efter plantning så vi en dværgelm, der var hele fem meter høj og ikke blot to til tre meter, som vi ellers havde læst og regnet med. Så dværgelmen skal klippes - eller fældes. Vi klippede i 10 år. Og så blev den fældet.

Pasning i vores have
Træet er meget tæt, hvis det ikke udtyndes. Det gør vi, dels for at udngå lus, og dels fordi vi vil gerne have flimmerlys i skovbunden.
Ud over almidelig beskæring hvert år, fingerfjerner Lisbeth tusindvis af små bladskud på stammer og grene. Dværgelm skyder nemlig i to modsatte rækker på samtlige grene, indtil grenene er i hvert fald 5 cm tykke. Da skuddene sidder med 1-2 cm mellemrum er der ret mange. Og de kommer hvert år. Til gengæld bliver træet og stammen så smukt.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk