Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER      OPFINDELSER      VANDEBALJE OG DRYPHYLDE

Vandebalje og dryphylde

- effektiv grundvanding af mindre potter

Små potter har det med at tørre ud, og hurtigere end man kan følge med, især om sommeren. Og er skaden først sket er det næsten umuligt at vande dem op, fordi vandet preller af på den tørre jord og løber lige gennem potten.

Knastørre planter forebygges og lynreddes ved at dyppe planterne i vand, således at jordoverfladen også er under vand. Når man gør det, vil man se, at der stiger en masse bobler til vejrs i vandet. Boblerne er luft, der presses ud af jordklumpen af indtrængende vand.
Man holder potten under vand, til der ikke kommer flere bobler, for så ved man, at jordklumpens luft er erstattet af livgivende vand.
Bagefter skal planterne lige stå og dryppe af.

^
Vores dryphylde består af en metalhylde, der egentlig er til at hænge på væggen. Den er fastgjort til to bambusbinde med plastikspændbånd. Bambuspindene går et par cm ud over baljekanten, så hylden ikke skvatter ned i farten.


Da det er så hurtigt og effektivt at vande i balje i stedet for at rode med vandhaner og vandkander, har vi en stor træbalje stående, der altid er fyldt med vand. Baljen står centralt i haven og i nærheden af stiklinger og nyindkøbte planter, der venter på at blive sat i jorden. 
Oven på vores vandingsbalje har vi lagt en metalhylde. Fidusen er, at vi efter at have dyppet og gennemvandet en potte sætter den til afdrypning på hylden. På den måde løber overskydende vand tilbage i baljen, og vi slipper for sjaskeri. 

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk