Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVESYSLER       HAVEARBEJDE      VANDING

Vanding  

- sådan gør vi det bedre for planterne og lettere for os selv

Hvis man vil vande mindre, gælder det om: 

  • at tvinge rødderne væk fra de øverste jordlag og derned, hvor jorden ikke tørres ud af sol og vind
  • at dække jorden, så de øverste lag beskyttes mod udtørring af sol og vind

Ved at tvinge rødderne nedad og væk fra de øverste jordlag, der er udsat for udtørring af sol og vind, bedres planternes chance for at overleve, og man skal vande mindre (mindre vand og mindre tid). Udover at man kan tvinge rødderne nedad, er der naturligvis forskel på, om en plante fra naturens side har overfladiske rødder eller pælerødder, men det er en anden snak. Uanset hvilken rodtype en plante er skabt med, vil den altid prioritere at danne ekstra mange rødder dér, hvor der er vand.

^
Den gule farve viser de øverste jordlag, der hurtigt tørrer ud af sol og vind. De blå jordlag er dem, der holder på vandet og der, hvor rødderne bør være. Man bestemmer selv, om rødderne skal ligge i det gule eller blå jordlag. Vander man for lidt af gangen ligger rødderne i det gule jordlag, hvor sjatterne fugter jorden. Hvis man grundvander, trækker rødderne ned i den blå jord, hvor fugten bevares.


Grundvanding - bedst for planterne, bedst for os

Når man vander, skal man vande så meget og længe, at jorden bliver fugtig langt nede (og der skal meget vand til! Minimum 10 liter pr. plante, hvis man vander almindeligt og direkte på jorden (uden vandingsanlæg).

^
Den blå farve viser, hvordan de dybe jordlag vandes ved grundvanding. Brug evt. en vandepotte, som vist på tegning til højre.


Vandepotter

Man kan gøre det lettere for sig selv og planten ved at vande gennem et rør eller en 'vandepotte', så det kostbare vand slet ikke opsuges og fordamper fra den øverste jord, men går direkte i dybden og gør maksimal nytte.
Ved at tvinge plantens rødder i dybden hjælper man den til at kunne klare sig selv i tørketider.

Vandkander (og vandbaljer)

Her i haven vander vi kun med kande. Så kan vi lettest dosere de dyre dråber til de planter, der reelt har brug, og samtidigt sørge for, at de til gengæld får rigeligt. Til gengæld har vi to baljer stående centralt i haven. De kan fyldes med slanger, der er skjult i havens bede. Ved hver balje står en vandkande.

Vandingen foregår på den måde, at vi tænder for vandet og går til bage til vandbaljen. Her fylder vi en vandkande ved at dyppe den i baljen. Kanden fyldes hurtigt og kan hældes ud, hvor der er behov. Imens fyldes baljen igen af det løbende vand. Man lærer hurtigt, hvor meget tryk, der skal være på, for at man kan følge med med kanden. Vi skruer ofte op på fuld gas, for da det tager så kort tid at fylde kanden, kan man lynhurtigt få båret nogle kander ud.

En anden fordel ved vandbaljerne med tilhørende kander er, at man hurtigt kan feberredde en plante, der hænger med ørerne, fordi man ikke først skal rende rundt og hente kande og fylde ved en vandhane.

^
Der findes så mange smukke vandkander, at man sagtens kan finde en, der passer til haven. Ved baljen på billedet har vi en fin gammel zinkkande fra en genbrugsforretning. Ved den anden vandbalje er det en ganske almindelig plastkande. Planterne er ligeglade.


Skygge og bunddække - bedst for planterne og bedst for os

Hvis man sørger for, at jorden overalt er dækket af skyggende buske, stauder og andet bunddække, udtørres jorden ikke af sol og vind, og man skal vande mindre. Man kunne godt tro, at mange planter ville øge vandbehovet, men når man taler fordampning fra de øverste 20-30 cm, er fordampningen et meget større problem end mange planter - prøv selv at lægge mærke til forskellen på jord i sol og skygge.

^
Der skal ikke meget bunddække til, før det mindsker fordampningen.


^
Vi har planter over det hele. Dels holder de jorden fugtig, dels ser det frodigt ud. Og vi kan godt lige begge dele.


Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk