Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Anemone hepatica

Blå anemone

Anemone hepatica (Blå anemone)

Anemone hepatica (Blå anemone)

Blå anemone er egentlig ikke en anemone, hvis man er en nørd, men det ved planten ikke, og under alle omstændigheder er det en dejlig forårsstaude.

Vækst
Planten bliver 10-15 cm høj

Løv
Bladene er næsten stedsegrønne, trelappede og læderagtige. Jo mere beskyttet, den står, jo mere stedsegrønne er bladene. Der kommer under alle omstændigheder pæne, nye blade efter blomstringen.
Læs mere om bladene i sidste afsnit, der hedder 'Om planten'.

Blomst
Blomsten er så blå og skøn i al sin enkelhed, at man næsten ikke kan lade være at sidde på en lille skammel med en kop kaffe og nyde både den og den længe ventede forårsol.
Blomstringen begynder i marts og varer til hen i april, afhængig af vejret.
Støvdragerne sidder som små hvide stjerner, der forskønner den smukke blomst.

Vokseplads
Blå anemone er en skovplante, der ubetinget skal have halvskygge-skygge.
Som en rigtig skovplante kan den dog sagtens tåle sol i foråret, indtil planterne ovenover får blade. Derefter skal den blå anemone have absolut fred for solen. Sæt den derfor under løvfældende buske og sene stauder.

Jorden skal bestå af god muld, som i en skov. Lad visne blade blive liggende, så sørger regnormene for komposteringen. Jorden kan godt være til den lerede side og må gerne være lidt kalkholdig. Vores jord er nu ikke specielt kalkholdig, og det går fint. I naturen vælger blå anemone ofte at vokse på skrænter i skove. Planten tåler derfor nogen tørke, og vokser fint i et bed, der skåner lidt.

Pasning
Ingen.

Formering
Hvis Anemone hepatica står et sted, hvor den trives, sår den sig selv lystigt.

Anvendelse i vores have
Vi har Blå anemone i haverummet Skoven, hvor den er et væsentligt element i skovbundens forårsflor.
Den vokser blandt andet under en Egebladet hortensie, der springer sent ud. Dette sene udspring tillader forårsblomsterne at takke af i fred og ro og samle kræfter til næste år, inden hortensiens store blade lukker alt sollys ude.
En anden klynge af vores blå anemoner står for foden af en dværgelm og sammen med sommerstauder, der fint dækker den afblomstrede blå anemone og giver sval flimmerskygge til de resterende blade.

Om planten
Det latinske ord for lever er hepar, og navnet Anemone hepatica henviser til bladendes facon, der ligner leverlapper.  Da man engang troede, at man kunne se på planternes udseende, hvad de skulle bruges til medicinsk, mente man derfor, at denne 'leverurt' måtte være velegnet mod leversygsomme.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk