Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVEARBEJDE      FORMERING - Forspiring

Forspiring

- i vores vindueskarm

Vi har stort set ingen enårige vækster. De få sommerblomster og krydderurter, vi har, køber vi.

En vigtig undtagelse fra købeplanterne er sommerblomsten lathyrus af sorten Matucana, som vi simpelthen ikke kan undvære. Den er ualmindelig smuk i farven, dufter og er perfekt i buketter. Vi planter den i et staudebed, hvor den vælter sig mellem de øvrige stauder - der naturligvis ikke må være så kraftige om foråret, at de kvæler de små lathyrusspirer. Når først lathyrussen er kommet op i højden, går det bedre.
(Og vi husker at tage nye frø i sensommeren, når de er modne og mørkebrune.)

Tidspunkt for forspiring

Uanset, hvad du vil forspire, så finder du det bedste tidspunkt for forspiring på frøposen - producenten ved, hvad det handler om.
Vores erfaring er, at man nemt kan komme for tidligt i gang, hvis man er utålmodig, og det er vi. Det optimale er, at planterne først er klar, når jorden er klar. Hvis man er gået i gang for tidligt og derfor står med flotte småplanter, som man fristes til at plante for tidligt ud, sker der det uheldige, at planterne standser deres vækst, og de kan have svært ved overhovedet at komme i gang igen. Det er en hel videnskab, som vi ikke skal gøre os kloge på.
Vi starter vores lathyrus i april. Først eller sidst på måneden, afhængigt af hvad krystalkuglen siger om tidligt eller sent forår.
Nogle mener, at lathyrusfrø spirer bedst, efter at have ligget i vand et par dage. Vi har imidlertid set en undersøgelse, der viste, at det var omvendt. Også dette er således en hel videnskab. Vi lægger i blød, men moralen er vel, at glemmer man det, er skaden ikke stor.

Materialer

Der er en skov af muligheder efter lyst og pengepung, når det gælder potter, drivhuse m.m. Køb ikke for dyrt. Det er mere pasningen end grejet, der gør forskellen - i hvert fald hos os.
Vores eneste anbefaling er at investere i en pose så- og priklejord. Den er specielt sammensat, så den ikke er for kraftig for små spirer og i stedet hjælper dem godt i gang.
Mens vi venter på at se en spire, dækker vi evt. med en plastpose, som vi klipper et par små huller i. Posen skal bare holde på fugten - ikke være så tæt, at det rådner. Faktisk er det vores erfaring, at det oftere rådner for os, end det tørrer ud, fordi vi husker at vande.

Spiren

Så snart frøet har spiret, fjerner vi plastposen. Vores erfaring er nemlig, at der er større risiko for, at spiren rådner i fugten, end at vi glemmer at vande.
Når der er 2-3 bladpar, nipper vi toppen af, så planten forgrener sig.

Udplantning

Når jorden i haven er lun, og inden de andre planter i haven bliver for store, planter vi ud.
Overraskes vi af varsler om kulde, så vi ikke kan plante på voksestedet, planter vi i stedet spirerne i små snævre potter, der tvinger de små nye rødder nedad og væk fra overfladen, der jo hurtigt udtørres.
En anden metode til at tvinge rødderne nedad er at sætte spirene/stiklingerne langs kanten i en stor potte med en mindre potte inden i.
Når det gælder udplantning af lathyrus, skal man huske, at de ikke kan lide at gro i jord, der tidligere har rummet lathyrus.

 

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk