Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVENS DESIGN      RO OG PAUSER

Gentagelser

- skaber ro og harmoni

Som vi har nævnt før, kan mange oplevelser og indtryk blive så overvældende, at man næsten ikke kan rumme dem. Derfor gør man noget godt for sine oplevelser, hvis man også sørger for at skabe ro og pauser. Dvs. steder, hvor øjet får ro, og sjælen får fred. Steder, hvor det skal være muligt at kede sig, komme til hægter og få lyst til at gå videre.

Det kan man bl.a. skabe ved at gentage en plante, et materiale, en form, en farve eller lignende.

Gentagelser i store flader

Ro og pauser i vores have skaber vi blandt andet ved hjælp af store flader af bunddække samt hegn og fliser. Da vi overtog haven, udskiftede vi bl.a. en ret spraglet flisebelægning på gårdspladsen, for at få ro, så vi bedre kunne slå os løs med oplevelser fra planter.
Bunddække har vi flere steder, hvor vi gerne gentager den samme plante i hele bedet, der således bliver én stor, ensformig og beroligende, grøn flade. Græsplæner har samme effekt. Vi synes bare, græsplæner er kedelige og kræver for meget arbejde.

Gentagelser på tværs af haven

En have, der har mange haverum  med hver sin stil og stemning, risikerer at blive en blafrende og uharmonisk oplevelse.

For at undgå dette og skabe ro, er det vigtigt at anvende nogle gennemgående elementer, det være sig materialer, former, farver m.m. Vi har selv gjort os umage med at gentage både 'hardware' i form af  hegn, møbler, belægning og 'software' i form af planter.

Ved at anvende disse gennemgående temaer, vil haven - trods forskelligheder - fortsat virke som én harmonisk enhed. Det er måske ikke noget, man tænker over, mens man går rundt i haven, men det var jo egentlig også meningen. Det er jo alt det andet, man skal se.

Som gennemgående beplantning, har vi især valgt disse fem planter til vores have:

  • Cotoneaster horizontalis (Krybende dværgmispel), der dækker riohegnene mellem tre af haverummene og desuden står op ad en mur i haverummet 'Gårdspladsen'.
  • Thuja occidentalis 'Smaragd', som vi har otte af, fordelt i alle haverum. Den er stedsegrøn, høj og slank, fylder ikke meget og kan stammes op til perfekte små træer. Vi har også tre Thuja occidentalis 'Holmstrup'
  • Buksbom (buxux), som vi har spredt i hele haven. Dels som otte kugler tæt på huset (foto), dels som en hæk i et skyggehjørne og dels som buske og bunddække spredt i hele haven. Tåler sol og dyb skygge og kan klippes til at være på ethvert voksested.
  • Surbær (Aronia melanocarpa 'Aron'), som vi har otte træer af (buske podet på stammer) fordelt i tre af havens rum (bl.a. i baljen på foto). Surbær er smuk mange gange om året.
  • Kirsebærlaurbær (Prunus Laurocerasus), der vokser i næsten alle haverum. Nogle planter stod i haven, andre er købt. Nogle har vi opstammet til små træer

^
Seks af havens 10 tujaer, som man vil se og gense i de forskellige haverum. Det første billede er fra Teglhaven. De tre andre er fra Skoven.


Gentagelser i grupper og på tværs gælder også, hvis man skal lave fx et stort (staude)bed. Her giver det harmoni at gentage samme plante i store grupper og at gentage en gruppe flere steder i samme bed.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk