Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Hedera helix 'Arborescens'

Buskvedbend

Hedera helix 'Arborescens' (Buskvedbend) er en stedsegrøn buskform af klatrende vedbend

Hedera helix 'Arborescens' (Buskvedbend) er en stedsegrøn buskform af klatrende vedbend

Buskvedbend er på alle måder en rigtig superplante: tåler sol og skygge, er sund og fuldt hårdfør, tolerant med hensyn til  jord, stedsegrøn, blomstrer, får bær og tiltrækker insekter. Kan man forlange mere?

Vækstform
Buskvedbend bliver 1-1½ meter høj og bred. 2 meter høj, hvis man binder den op, og slankere, hvis man beskærer den.
Buskvedbend er en buskform af almindelig klatrende vedbend. Det er nemlig sådan, at når en vedbend ikke kan komme til at klatre højere, så omdannes planten, således at toppen busker, ændrer bladform, holder op med at klatre og begynder at blomstre og sætte frugt.
Hvis man planter en buskvedbend op ad en mur eller i svær skygge, kan den imidlertid godt komme i tanker om, at den oprindeligt er en klatreplante og sætte lange klatrestængler. Den er således bedst som busk eller træ.

Løv
Bladene er skinnende blanke, mørkegrønne og stedsegrønne.

Blomster
I sensommeren fyldes planten af de mest fantastiske kuglerunde blomster. Da blomsterne kommer så sent på året, at stort set alt andet er ved at afblomste, er busken meget eftertragtet af bier. På en solrig sensommerdag i september/oktober kan man på lang afstand høre hundredevis af hyggelige biers summen (og det er ikke aggressive hvepse).

Honningfyldte blomster i august et hit for bier, svirrefluer og mange andre.

Honningfyldte blomster i august et hit for bier, svirrefluer og mange andre.

Bær
Blomsterstandene ender som sorte bær i kuglerunde stande, der sidder vinteren over.

Voksested
Buskvedbend er en skovplante, der tåler sol og skygge, er fuldt hårdfør samt tolerant med hensyn til jordbund, der dog ikke skal være alt for fugtig. Jo mere sol jo mindre tillbøjelig er den til at komme i tanker om, at det er en klatreplante, og at den hellere må sætte nogle lange klatrende skud.

Pasning, beskæring
Buskvedbend er sund og hårdfør og kræver ikke særlig pasning ud over almindelig pleje, vanding m.m.
Studsning og formgivning foretager vi i hele vækstsæsonen. Vi har prøvet at beskære lige før 'løvspring', men det var en skidt ide. Den var rigtig længe om at komme i gang med nye friske skud.
Ud over formklipning, tjekker vi løbende, at der ikke kommer rankede skud forneden på de opstammede træer, vi har.
Vi klipper frøstandende af om foråret, så de ikke spirer som almindelige vedbend. Man kunne også bare luge eller satse på, at de ikke spirer. Det er langt fra alle frøene, der spirer. Men det er hyggeligt arbejde i det alt for tidlige forår, hvor solen lokker, og det stadig er bidende koldt. Man kan nemlig sagtens klippe disse frøstande af iført hue og vanter.

Formering
Buskvedbend kan kun formeres vegetativt, dvs. med træagtige stiklinger af buskformen i foråret / tidlig sommer. Vi undgår stilke med hæfterødder.
Frøene kan sagtens spire, men så bliver det den almindelige klatrende og aggressive form.

Buskvedbend i vores have
Træer
Vi havde hverken set eller læst, at man kunne opstamme buskvedbend, men da vi manglede en frodig, skovagtig, tæt og grøn krone i en meters højde, var det oplagt at prøve med en buskvedbend, der kan blive omkring halvanden meter høj. Eksperimentet virker perfekt. Det er et af de kønneste træer, vi har med fine bugtede stammer.
Vi har et af disse buskvedbentræer, der er bundet op til en rigtig træpæl og ikke blot en bambusstok, da kronen bliver ret tung. 
Buske
Vi har også fire buskvedbend, der fungerer som buske. Den ene af buskene vokser inden i en snebollebusk, og det er intet mindre end en rigtig genial opfindelse, vi der har lavet. Snebollebusken er nemlig helt nøgen om foråret, indtil den har blomstret, og senere på sommeren får den tit små sammenrullede blade grundet lus, så den igen er lidt tyndbladet. Da vi har plantet buskene i samme plantehul, er den samlede busk nu flot grøn i midten hele året på grund af buskvedbend'en, der tilgængæld er godt tilfreds med skyggen, når snebollebusken får blade. Det perfekte ægteskab.
Espalier
Som noget nyt har vi espalieret nogle buskvedbend op i et riohegn. Det fungerer ganske perfekt. Vi trækker rankerne op og klipper af i siderne.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk