Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

HAVENS DESIGN      DE FØRSTE OVERVEJELSER - Overvejelser vedr. beliggenhed og beskaffenhed

Forslag til overvejelser vedr. beliggenhed og beskaffenhed

Hvis man vil vælge havestil og havedesign med det formål, at haven skal harmonere med stedet, kan man gøre sig nedenstående fem overvejelser.

1. Hvad lægger omgivelserne uden for haven op til?

Lægger omgivelserne op til landbohave, skovhave, strandhave eller ...? Er man omgivet af natur eller villaer? Hvilke planter har naboen?
Tip: Hvis man gentager nogle af naboens større planter, kan man få sin egen have til at virke større og mere harmonisk. Vi skriver mere om tips til at gøre haven større under HAVEDESIGN

^
Udsigten til en gammel dansk kirke slår temaet i vores have an, og vi fravalgte hurtigt temaer, der ligger langt væk, fx en japansk have, en klippehave med alpeplanter o.l. Vi landede på det, vi har i dag, hviket vi er meget tilfredse med.


2. Hvilken stil lægger huset op til?

Er huset firkantet med store vinduer og fladt tag, der råber efter en stram, moderne og minimalistisk tresserhave med stedsegrønne solister, græsser og bambus, eller er det en murermestervilla, der skal have en frodig og romantisk mormorhave med hvidmalede træmøbler, storkenæb og roser? Er det et træhus, der vil klæde en naturinspireret have - og omvendt, eller er det en patriciervilla med sortglaseret mansardtag, der bør lade sig omgive af en parklignende have?

^
Vores have skal passe til et 300 år gammelt bindingsværkshus. Derfor har vi bl.a. valgt en lidt klassisk, romantisk stil og planter, der understøtter dette, fx en hosta i krukke. Et andet eksempel er, at huset er lavt, og da haven bag huset ligger hævet, bliver tegltagets røde farve ret synlig, hvorfor vi tæt på huset har valgt blomster, der harmonerer med tegl/orange.


3. Hvad er der plads til på grunden?

Lægger grundens størrelse op til en park med sø eller terrasse med fuglebad? Lille græsplæne eller stor terrasse? Som regel er det bedst at fravælge elementer, der egentlig ikke rigtig er plads til, fx en lidt for lille græsplæne. Den slags får nemlig ofte haven til at virke mindre, end den er. Så er det bedre at undvære de små snoldede ting og i stedet lave én stor terrasse eller ét overdådigt bed.

^
Et fuglebad med en overflade, der spejler himlen, og en sten, der er så kuglerund, at den ligner en golfbold, er et fint lille synsindtryk i en størrelse, der er plads til i vores have.


4. Hvad er der på grunden i forvejen?

Hvis du overtager en eksisterende have, så iagttag den helst i et år, før du gør noget drastisk. Måske der er masser af forårsløg, der skal bevares. Eller et træ, der giver sommersval skygge eller de lækreste æbler? Det kan også være, at ét træ er mere sundt end et andet. Det ser man først i vækstsæsonen med løv eller frugt på, og så er det godt nok ærgerligt, at vinterfælde det forkerte.
En anden ting, man kan udlede af den eksisterende beplantning, er et fingerpeg om, hvad der vil gro. Vokser der fx rhododendron direkte i jorden? Så ved man, den er til den sure side. Hvis roserne er usædvanligt flotte, så er dét måske noget at arbejde videre med.
En tredje ting ved tålmodighed er, at det er godt at give sig tid til at få et overblik over flerårigt ukrudt. Det er surt at plante roser i et bed, der viser sig at være inficeret med kvikgræs, tidsler skvalderkål - eller med nogle rodrester af livskraftige stauder som fx konvaller, høstanemoner, dansk ingefær m.m.

^
Gamle træer er en gave, som det tager mange år at få igen. Da træstammer midt i synsfeltet er med til at gøre en have større, fordi det giver perspektiv, er det et rigtig godt råd at stamme træer og buske op, før du fælder. Du kan altid fælde senere (meget, meget vigtigt).


5. Hvordan er jorden og klimaet?

Har du sandjord i kuling, der passer til klitroser, eller lerjord i læ til prydroser?
Det dur ikke at kæmpe mod naturen. Det bliver en evig kamp. At beslutte sig for at ville have frodige hortensiaer på tør sandjord er og bliver op ad bakke. Hortensiaer kan ikke lide tør jord. (Det latinske navn 'Hydrangea' betyder vand.)
Vi bliver nogle gange spurgt, hvad 'man' kan gøre for at få en eller anden fejlplaceret plante til at trives bedre. Som om det er et spørgsmål om at tilpasse naturen til planterne. Det er lige omvendt: Det gælder om at bruge forholdene, og få naturen til at arbejde for sig.
Fx blev vi engang spurgt, hvad 'man' kunne gøre for at få en rhododendronbeplantning til at trives i almindelig havejord på en sydskråning. Den ville ikke rigtig trives. Det tror da p......: Rhododendroner hader almindelig, tør havejord. De fleste vil også frabede sig hård forårssol og vinterblæst. Svaret var derfor, at 'man' må opgive dén beplantningstype og i stedet vælge fx en stemning af overdrev, strand eller middelhav med planter, der foretrækker en sådan placering.
Man kan selvfølgelig udskifte jorden, men det er en helt anden historie.

^
Vores have har god muldjord og ligger i læ, vi har naboens husgavl i skellet, vi bor et af de steder i Danmark, der har flest solskinstimer, og er desuden tæt på havet, der holder på varmen om vinteren. Kort og godt: Vi har en have, hvor et figentræ vil trives. Vores figen vokser da også helt vildt med 1-1½ meters skud om året og bærer mange, mange figner.


Byhaven i Ebeltoft er en privat have. Den er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Det er Lisbeth, der har skrevet teksten og taget billlederne, og det er IKKE ok, at du kopierer, med mindre du har fået lov.
Det gælder både tekst, billeder og ideer.
Du kan kontakte os
HER


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk