Byhaven i Ebeltoft

- inspiration til design af en lille have

- ideer til haveplan med haverum

- forslag til planter i små haver

 

Vaccinium macrocarpon 'Centerville'

Tranebær

Vaccinium macrocarpon 'Centerville' (Tranebær)

Vaccinium macrocarpon 'Centerville' (Tranebær)

I et af vores tre surbundsbede, hvor der er sol det meste af dagen under nogle opstammede azaleaer, er bunden dækket af tranebær, der er en stedsegrøn, helt krybende og tæppedannende busk, der sætter de tyndeste små lodrette stænger på 20-15 cm højde med bittesmå blade. Den er noget så sød. Og i øvrigt både sund og hårdfør.

Blomsterne er nogle småbitte lysrosa, nikkende klokker i juni/august, dog ikke mindre end at man sagtens kan se dem. Senere får den 1-2 cm store, røde bær i enorme mængder, der er velegnede til både at sylte og til kryddersnaps. Centerville får runde bær. Bærrene er kæmpestore i forhold til plantehøjden, og det er helt fantastisk at se, hvordan de tynde stængler bærer disse kæmpestore bær i strakt arm - ikke noget med at de lægger sig, så bærrene rører jorden.

Vi har valgt at blande to sorter af hensyn til bestøvning (men vi ved ikke, om det er nødvendigt) og for at sprede sæsonen lidt - de modner nu ikke meget forskelligt. Så det behøver man nok ikke.

PS Vi har fra en tranebæravler fået at vide, at det er en busk og ikke en halvbusk, sådan som vi troede. Nu er den information hermed givet videre. Man lærer hele tiden.

Byhaven i Ebeltoft er en privat have, som man kan besøge efter aftale. Haven er tegnet og anlagt af ejerne, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall

Kopiering er ok, hvis .... du husker at skrive, at det kommer fra os.
Gælder tekst billeder og ideer.


Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk